Weer & Verkeer

Sofie woont dicht bij Australische bosbranden: 'Pijn op de borst door dwarrelende asdeeltjes'

Australië wordt al een aantal weken geteisterd door hevige bosbranden. Sofie Schreuders is een Nederlander die down under woont en heeft behoorlijk veel last van de branden, vertelt ze tegen Hart van Nederland.

Sofie woont met haar gezin in Camden, ongeveer zestig kilometer bij Sydney vandaan. Haar huis is zo’n tien tot vijftien kilometer bij de bosbranden vandaan. Er zijn dagen dat ze niet naar buiten kan. “De lucht kleurt dan helemaal oranje en de zon lijkt dan helemaal rood.”

Dwarrelende asdeeltjes

Ook fysiek is het gevaarlijk om buiten te zijn. “Ik heb best een goede conditie, maar als ik ook maar een klein stukje loop, krijg ik al pijn op de borst want ik adem al die asdeeltjes in”, vertelt ze.

In hoeverre Sofie last heeft van de bosbranden hangt van de weersomstandigheden af. “Dinsdagochtend was de lucht behoorlijk blauw, maar als het behoorlijk waait, wordt het gewoon oranje.”

Voorlopig veilig

De man van Sofie is brandweerman. Van hem krijgt ze de laatste updates. “Hij vertelde dat er nog zoveel huizen tussen het vuur en ons huis zit.” Het vuur woedt op ruime afstand van hun woning, enkele dorpen verderop.

Toch moet ze uit veiligheidsoverwegingen alles in haar huis gesloten houden: “Je kunt geen ramen open doen, de deuren moeten dicht blijven. Zeker als je twee kleintjes hebt, is dat lastig want die willen buiten spelen.”

Inzet vrijwillige brandweer

Sofie heeft behoorlijk veel kritiek op hoe de Australische overheid omgaat met de branden. Zo vindt ze het niet kunnen dat de brandweermannen die hun leven riskeren, dit vrijwillig doen. “Mijn man is in vaste dienst, maar hij wordt niet opgeroepen.”

Daarnaast hebben de vrijwilligers volgens haar meer te zeggen over hoe er wordt geblust en hoe lang de hulpdiensten moeten blijven. “En dat terwijl mijn man gewoon een training heeft gevolgd.”

Volgens Sofie is haar gezin nog veilig in Camden, maar als er moet worden geëvacueerd, staat ze met haar koffertje op de stoep. “Dan kunnen we de direct weg, tot die tijd blijven we hier.”