Scholen zijn dicht, maar donderdag beginnen mogelijk de eerste mbo-examens

Alle scholen, mbo’s, hogescholen en universiteiten zijn vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus gesloten. Toch beginnen sommige mbo’ers donderdag mogelijk aan hun eerste examens.

Volg in onsĀ liveblogĀ het laatste nieuws over het coronavirus

Opleidingen geven prioriteit aan de examens van studenten die hun diploma bijna op zak hebben. “Per opleiding en soms individueel bekijken we wat er moet gebeuren”, zegt Frank van Hout, waarnemend voorzitter van de MBO Raad.

Niet alle mbo-examens

Studenten mogen in kleine groepen naar school komen of voeren examenopdrachten uit bij leerbedrijven, als die nog open zijn. Van Hout legt uit dat het per opleiding verschilt of een praktijkexamen kan doorgaan. “Iemand die een taart moet bakken of aan een auto moet sleutelen, kan dat gewoon komen doen. Zoiets kan ook niet op afstand.”

Lees ook: Schoolexamens gaan door, wel maatregelen voor scholen

Problematischer zijn de praktijkexamens voor beroepen waarin mensen elkaar aanraken. Volgens de MBO Raad moeten we dan denken aan bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten. “Die examens kun je niet zomaar door laten gaan”, aldus Van Hout.

‘Zorgstudenten hard nodig’

Mbo’ers die bijna een opleiding in de zorg hebben afgerond, zijn mogelijk hard nodig in de strijd tegen het coronavirus. “Als studenten nu al hun energie nodig hebben om mee te helpen in deze crisis, wordt achteraf bekeken of ze vrijstellingen kunnen krijgen voor bepaalde onderdelen die ze in de opleiding hebben gemist”, vindt de MBO Raad.

Lees ook: Nederland geeft de helden van de zorg een daverend applaus

Maar dan moet er wel een stevige onderbouwing zijn, benadrukt Van Hout. “heb je alle benodigde kennis en vaardigheden in huis? Dat moet dan getoetst worden door de examencommissie. Want we willen borgen dat een diploma van een mbo’er die nu afstudeert evenveel waard is als dat van iemand die vorig jaar zijn diploma behaalde.”

Theorie-examens worden onder meer in kleine groepen op scholen afgenomen. Als dat mogelijk is, gebeurt dat online. De examenkandidaten moeten dan bijvoorbeeld wel in beeld zijn, omdat anders de gelegenheid voor fraude te groot wordt.

ANP