Politiek

Schoolexamens gaan door, wel maatregelen voor scholen

Het kabinet wil koste wat kost dat de schoolexamens op middelbare scholen doorgaan. De examenleerlingen krijgen ‘prioriteit’ van minister Arie Slob van Onderwijs.

“We willen iedere leerling de kans geven voor de start van een nieuwe opleiding het voortgezet onderwijs met een diploma af te ronden. Iedereen beseft dat dat in de huidige situatie een grote opgave is”, aldus Slob dinsdagmiddag.

Regels tijdens schoolexamens

De schoolexamens gaan dus door, maar scholen moeten wel maatregelen nemen. Zo moeten alle leraren en leerlingen die aanwezig zijn bij het examen volledig klachtenvrij zijn.

Als een leerling ziek is of in thuisquarantaine zit dan kan de leerling later het schoolexamen afronden, tot uiterlijk de start van het centraal examen. De centrale examens beginnen op 7 mei en gaan dus vooralsnog gewoon door.

Lees ook: Dodental door coronavirus stijgt naar 43

Verwerking schoolexamens

Scholen krijgen ook meer tijd om de cijfers van de schoolexamens door te geven. Andere jaren moeten die cijfers tien dagen voor de start van de centrale examens doorgegeven zijn, nu moet dat in ieder geval voordat de leerling centraal examen in dat vak doet. Scholen kunnen daardoor flexibeler omgaan met het inplannen van schoolexamens.

Mochten de centrale examens toch niet door kunnen gaan, dan wordt dit uiterlijk op maandag 6 april besloten. De praktijkexamens en de digitale examens op het vmbo starten vanaf 30 maart.

Reactie LAKS

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kan zich vinden in het besluit van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om de schoolexamens door te laten gaan.

“Het afronden van de schoolexamens is nodig om je diploma te halen, een topprioriteit voor leerlingen. Het is daarom goed als die op een verantwoorde manier door kunnen gaan”, aldus voorzitter Pieter Lossie van het LAKS. “Door het besluit krijgen veel scholieren eindelijk duidelijkheid voor de komende tijd.”

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus