Dieren

Gemeente haalt dodelijke bomen weg bij manege in Ter Apel

De jonge esdoorns die waren geplant naast een manege in Ter Apel zijn weggehaald. Het blad van de boom kan dodelijk zijn voor paarden. De gemeente Westerwolde heeft de bomen daarom dinsdagochtend uit de grond gehaald.

Manegehouder Bastiaan de Recht deed vorige week zijn verhaal voor de camera van Hart van Nederland. “Eén blad kan genoeg zijn om de paarden in gevaar te brengen. Als ze dat eten kunnen ze een spierziekte krijgen, atypische myopathie, waar ze aan dood kunnen gaan. En het zijn toppaarden, dus de schade zou in de tonnen lopen.”

Lees ook: Manegehouders schrikken zich rot: gemeente plant dodelijke bomen bij dressuurpaarden

Opgelost

Dinsdag laat Bastiaan weten dat hij maandag een goed gesprek heeft gehad met het hoofd groenvoorziening van de gemeente Westerwolde. “Die vertelde mij ook dat het niet kan dat deze bomen hier geplaatst zijn. Ik heb gevraagd of ze zo snel mogelijk weg konden, omdat het blad al dreigt te vallen. Dat heeft hij goed gedaan, want vanochtend om 08.00 uur stonden ze hier aan de weg. Dat verdient dan ook wel een woordje van lof, vind ik.”

De gemeente heeft excuses aangeboden voor het plaatsen van de gewone esdoorns, en voor de in eerste instantie lakse manier van reageren op de klachten. De bomen krijgen een nieuwe plaats elders in de gemeente.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.