Politiek

Coronavirus besmettelijker dan gedacht, deskundigen adviseren minister Bruins

Deskundigen adviseren minister Bruno Bruins van Medische Zorg maandag wat hij moet doen om te voorkomen dat het coronavirus uit China ook in Nederland uitbreekt. De bezorgdheid over het nieuwe virus is gegroeid.

Het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) van gezondheidsinstituut RIVM is vrijdag aan de slag gegaan. Zij kijken hoe besmettelijk en gevaarlijk het nieuwe coronavirus is en wat daartegen gedaan moet worden.

Snel knopen doorhakken

De experts adviseren bijvoorbeeld of artsen al alarm moeten slaan als ze alleen een vermoeden hebben dat iemand met het virus besmet is, maar dat nog niet hebben vastgesteld.

Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Ook na bijvoorbeeld het uitbreken van de Mexicaanse griep in 2009 kwam een OMT bijeen. Omdat de deskundigen die aanschuiven op persoonlijke titel spreken en niet met bijvoorbeeld hun ziekenhuis of andere werkgever hoeven te overleggen, kunnen ze snel knopen doorhakken.

Minister Bruins bespreekt het advies dinsdag aan het eind van de middag, laat een woordvoerder weten. Dan wordt duidelijk of er nieuwe maatregelen worden genomen.

Veel besmettelijker

Vrijdag leek het virus nog niet erg besmettelijk, maar inmiddels maken de Chinese autoriteiten zich grote zorgen. Het virus blijkt namelijk sneller om zich heen te grijpen dan eerder werd gedacht. Ook is het virus al besmettelijk als de patiënt nog niet merkt dat hij ziek is. Dat maakt het moeilijker verspreiding te voorkomen.

Lees ook: Chinese stad Wuhan zit op slot vanwege coronavirus, Anouk wilde er tóch naar binnen

Het dodental van het nieuwe coronavirus is opgelopen tot minstens tachtig en meer dan 2000 mensen zijn besmet. Het virus heeft inmiddels ook Frankrijk bereikt. De Franse regering haalt komende week Franse burgers terug uit de Chinese stad Wuhan, de haard van het virus. Nederland heeft daartoe nog niet besloten.

Minister Bruins zei vrijdag dat afgelopen week een paar keer is onderzocht of een Nederlander het virus had opgelopen. Het ging steeds om “zeer lage verdenkingen” en bleek telkens loos alarm.

ANP