Gezondheid

Chinese stad Wuhan zit op slot vanwege coronavirus, Anouk wilde er tóch naar binnen

In Wuhan in China is het doodstil op straat. De stad zit sinds de snelle verspreiding van het coronavirus deze week op slot, maar de Nederlandse journaliste Anouk Eigenraam wist afgelopen donderdag toch nog binnen te komen.

“Journalistiek gezien is dit een interessante tijd. Het is natuurlijk niet zonder risico, maar ik neem uiteraard wel voorzorgsmaatregelen”, vertelt ze aan Hart van Nederland. De Chinese overheid liet zondag weten de uitbraak van het virus nog altijd niet onder controle te hebben. Inmiddels zijn er al meer dan vijftig mensen aan overleden.

Duizenden mensen zijn met symptomen van het virus opgenomen in het ziekenhuis. “Daar trek ik de grens”, zegt Anouk. “Ik ga niet naar binnen in ziekenhuizen, maar blijf met een mondkapje en duikbril buiten staan. Op een gegeven moment stond iemand daar zonder mondkapje te rochelen op straat.”

Voor de krant en radio doet Anouk verslag van wat er in China gebeurt. Ze woont in Peking en besloot richting Wuhan te reizen. “Op het moment dat het aantal besmettingen ontplofte, besloot ik de trein te pakken die via Wuhan reed. Tot mijn verbazing stopte die en kon ik uitstappen.”

Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Anouk wil weg, maar kan niet weg

Anouk kwam naar de stad om verhalen te maken over het virus dat de wereld in zijn greep houdt, maar ze wil binnenkort weer weg. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Ik was van plan met een taxi via een paar wegen die nog open waren te gaan, maar die zijn nu ook dicht”, zegt de journaliste.