Misdaad

Rechtszaak Derk Wiersum: 'Neef Taghi coördineerde de moord'

Op de vluchtauto van de moordenaars van advocaat Derk Wiersum zijn bloedsporen van het slachtoffer gevonden. Ook meldt het Openbaar Ministerie woensdag tijdens de eerste zitting in de zaak dat de neef van topcrimineel Ridouan Taghi de brute moord coördineerde.

De politie vond twee sporen op de auto, aan de binnen- en buitenzijde van een achterportier. De auto, een witte Opel Combo, werd in de periode na de schokkende moord gevonden in Almere. Volgens het OM is onder meer door de vondst van de sporen duidelijk dat de Combo is gebruikt bij de moord.

Giërmo ontkent betrokkenheid

De 36-jarige Giërmo B. wordt verdacht van het medeplegen van de moord op Derk Wiersum. Wiersum (44) werd op 18 september vorig jaar in koelen bloede doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam. De moord veroorzaakte een enorme schokgolf.

Mogelijk waren er volgens het OM plannen om de advocaat al eerder te beschieten, één of twee dagen voor de fatale dag, maar toen vertrok Wiersum op de fiets en niet met de auto. Op beelden is te zien dat de gestolen auto die dagen ook in de buurt van de woning van Wiersum was.

Update 14:10u: De neef van Ridouan Taghi, Anouar, wordt ervan verdacht de moord op advocaat Derk Wiersum te hebben gecoördineerd. Dat zegt het OM.

Update 14:20u: Verdachte Giërmo B. ontkent betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum. Dat laat zijn advocaat weten.

Update 14:30u: Justitie verwacht meer aanhoudingen in moordzaak advocaat.

Update 15:10u: Verdachte Giërmo B. laat weten het “verschrikkelijk” te vinden voor de vrouw en kinderen van Wiersum. “Ik ben zelf ook vader.” Verder geeft hij aan “niet zo veel te vertellen te hebben”.

Update 15:10u: De verdachte blijft voorlopig in de cel, zo heeft de rechtbank bepaald. Giërmo B. blijft nog minimaal drie maanden in voorlopige hechtenis.

Koelbloedige moord op Derk Wiersum

Hoewel naar topcrimineel Ridouan Taghi wordt gewezen als de vermoedelijke opdrachtgever van de moord op Wiersum, is hij hier nog niet officieel voor aangeklaagd. Wiersum (44) was de advocaat van de kroongetuige Nabil B. in het grote liquidatieproces ‘Marengo’, waarin Taghi hoofdverdachte is. Taghi en een groep medeverdachten worden beschuldigd van een reeks onderwereldmoorden.

Taghi (42) was lang voortvluchtig, maar werd in december opgepakt in Dubai. Daar zat hij hij geruime tijd ondergedoken. Hij werd vrij snel overgedragen aan Nederland.

Lees ook: Van deze wrede misdaden wordt Ridouan Taghi verdacht

In november arresteerde de politie een neef van Ridouan Taghi, Anouar. Hij wordt er dus van verdacht de moord op advocaat Derk Wiersum te hebben gecoördineerd. Het onderzoek naar de moord is nog in volle gang, aldus het OM.

Het Openbaar Ministerie verwacht “binnen afzienbare termijn” meer verdachten te kunnen aanhouden in het onderzoek naar de moord op advocaat Derk Wiersum. Het onderzoek is nog in volle gang.

Hart van Nederland-verslaggever Ilse van Wingerden volgt de rechtszaak op de voet.