Politiek

Den Haag bereidt zich voor op Prinsjesdag 2020: wat kunnen we verwachten?

Geen bonte parade van hoedjes, geen koningspaar in een koets naar het Binnenhof en geen drommen mensen op straat om een glimp van alle festiviteiten op te vangen. Door de coronacrisis is Prinsjesdag in 2020 een unieke editie, met een minder uitbundig programma en een alternatieve locatie voor de troonrede.

Om de coronamaatregelen in acht te kunnen nemen, moest het programma flink worden omgegooid. Op de derde dinsdag van september is het normaal een drukte van belang in Den Haag, en dat moet dit jaar voorkomen worden. De gemeente Den Haag heeft mensen opgeroepen niet naar de hofstad te komen.

Coronamaatregelen

Koning Willem-Alexander houdt de Troonrede dit jaar niet in de Ridderzaal, zoals gebruikelijk, maar in de Grote Kerk een eindje verderop, waar meer ruimte voor gasten is om onderling afstand te houden. Dat betekent dit jaar ook geen ritje met de koets en ook geen troonrede vanuit de Ridderzaal. Vanwege de coronamaatregelen zijn een hoop traditionele elementen aangepast.

Ondanks de ruimere locatie zullen er een stuk minder mensen aanwezig zijn. Slechts een deel van het kabinet komt, niet alle Kamerleden zijn erbij, en partners blijven thuis. Ambassadeurs van andere landen en overige hoogwaardigheidsbekleders ontbreken dit jaar ook.

Eerste Kamer-voorzitter Jan Anthonie Bruijn: “Net zoals iedereen last heeft van de crisis, hebben wij dat natuurlijk ook. Maar saai wordt het zeker niet, want we zitten in deze prachtige kerk. Het is vooral jammer dat we meer dan zevenhonderd mensen niet konden uitnodigen.”

270 mensen kunnen er naar binnen, terwijl er in andere jaren duizend mensen in de Ridderzaal aanwezig zijn. Staatssecretarissen en de traditionele gasten van de Kamerleden zijn dit jaar niet welkom. De ambassadeurs sturen deze keer één ambassadeur.

Prinsjesdag 2020 overslaan geen optie

Een jaar overslaan was geen optie, aldus Bruijn. “Deze dag moet doorgaan, dat staat in de Grondwet. De essentie van Prinsjesdag, naast de prachtige ceremonie en de traditie, is dat het kabinet aan de Kamer laat weten wat de plannen zijn voor het komende jaar.” Die kamerleden moeten zich ook aanpassen, en niet alleen omdat ze anderhalve meter uit elkaar zitten. “Ze komen met busjes vanaf het Binnenhof hier naar toe. Ze hebben daarbij ook mondkapjes op, die we speciaal hebben laten maken.”

Voor de echte fans zal de alternatieve Prinsjesdag wennen worden. “Het is een heel belangrijke traditie,” vertelt een voorbijgangster tegen Hart van Nederland. “Van kinds af aan ging ik al met mijn oma vanuit Rotterdam naar Den Haag en dat zaten we om acht uur al langs de route.”

Lees ook: Sobere Prinsjesdag zonder publiek dit jaar: geen rijtoer en balkonscène

Toch is er ook begrip voor de maatregelen. “Corona stopt alles wat dat betreft,” zegt een andere vrouw. “Ik vind het wel heel verstandig, maar wel jammer.”

Vanmiddag overhandigt minister Hoekstra van Financiën zijn koffertje met de belangrijkste economische plannen. Daarna spreekt Hart van Nederland hem live op Facebook. Wat zou jij Hoekstra willen vragen over Prinsjesdag of de verwachtingen voor de Nederlandse economie? Mail jouw vraag voor 12.00 uur naar hart@talpanetwork.com en wie weet stellen wij hem voor je.