Politiek

De vijf punten van premier Rutte uit de persconferentie samengevat

Premier Rutte gaf tijdens de persconferentie een toelichting op welke maatregelen zijn genomen en hoe deze worden toegepast. De vijf belangrijkste punten lees je hieronder:

Lees alles over de coronacrisis in het liveblog

1. Het onderwijs 

Basisscholen, het speciaal onderwijs in de leeftijd tot en met 12 jaar en de kinderopvang kunnen weer open. De ingangsdatum is 11 mei, na de vakantie. Kinderen in basisonderwijs gaan helft van de tijd naar school. Dat zou in de praktijk kunnen betekenen dat op maandag de ene helft van een klas naar school gaat en op dinsdag de andere.

Kinderdagverblijven en speciaal onderwijs gaan helemaal open vanaf 11 mei. Dat betekent dat zij iedere dag doordeweeks naar school gaan. Verder gaat de buitenschoolse opvang weer open. Zij volgen het ritme van de betrokken scholen.

Artikel gaat verder onder de video:


Daarnaast kunnen leerkrachten zich voortaan laten testen, mochten zij verdenken dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Als afweging om de scholen weer open te laten gaan, gaf Rutte aan dat kinderen minder snel besmet raken dan volwassenen. Het voortgezet onderwijs wordt door premier Rutte gevraagd om zich voor te bereiden op een ‘anderhalve meter school’. Hij hoopt dat dit vanaf 1 juni mogelijk is.

2. Sport 

Kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar mogen in teamverband weer trainen. Hier hoeft de anderhalve meter maatregel niet in acht te worden genomen.

Artikel gaat verder onder de video:


Voor jongeren in de leeftijd tot en met 18 jaar geldt dat zij ook weer in teamverband mogen trainen, alleen hier geldt de anderhalve meter maatregel wel. Wedstrijden zijn voorlopig opgeschort, aangezien die volgens Rutte kunnen leiden tot een grotere verspreidingskans van het virus.

Rutte benadrukte dat individueel sporten nog steeds mogelijk is voor iedereen. “Een rondje hardlopen, wandelen of fietsen, het kan en mag en het is goed voor iedereen.”

3. Evenementen 

Evenementen worden afgelast tot tenminste 1 september. “Dat doen we omdat we het risico zeker niet aankunnen. We willen de organisatoren duidelijkheid geven. Geen Pinkpop, geen Vierdaagse, geen Zwarte Cross en geen betaald voetbal. We ontkomen er niet aan om dit offer te brengen”, zei Rutte hierover. Eerder waren alle evenementen tot 1 juni al afgelast.

Lees ook: Doorstrepen Vierdaagsefeesten ‘enorme domper’

4. Contactberoepen en verpleeghuizen

Kappers, masseurs, nagelsalons blijven voorlopig nog dicht. Er is vooral onzekerheid of persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes nuttig en nodig zijn bij contactberoepen. “Daarover krijgen we meer advies van het OMT, daarna volgt een nieuwe afweging”, zei Rutte hierover.

Lees ook: Ouderenfonds teleurgesteld over bezoekregeling: ‘Verlengde maatregelen zijn klap in het gezicht’

Ook wordt de bezoekersregeling voor de verpleeghuizen nog niet versoepeld. Rutte snapt dat familie en geliefden van de ouderen in verpleeghuizen het zwaar hebben. “Hoe moeilijk het ook is om geen bezoek toe te laten, we weten hoe noodzakelijk het is om kwetsbare ouderen zo goed mogelijk te beschermen.”

5. De basisregels

De regels die al van kracht waren gelden nog steeds. Dat betekent dat men zoveel mogelijk thuis moet blijven. De anderhalve meter regel blijft in stand. “Doe sporten en boodschappen alleen, maak er geen uitje van”, aldus Rutte.

Volgens de premier wordt de komende periode een nog grotere uitdaging, gezien de lichte versoepeling van de maatregelen. “De spagaat waarin we nu komen is dat elke versoepeling nog meer zelfbeheersing en discipline vraagt. Wanneer we weer vervolgstappen kunnen zetten is afhankelijk van de vraag hoelang we het met elkaar volhouden.”