Gezondheid

Datalek bij mogelijke corona-app Covid19 Alert: 'Menselijke fout'

Bij een van de mogelijke corona-apps, COVID19 Alert, is binnen 24 uur een datalek gevonden. In de broncode die zaterdag online is gezet, was een bestand te vinden met zo’n tweehonderd namen, mailadressen en versleutelde wachtwoorden, bevestigt een van de makers een bericht hierover bij RTL Nieuws.

Blijf via ons liveblog op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

De gegevens zijn afkomstig uit een ander project en zijn volgens hem vanwege de druk om de code snel openbaar te maken, per ongeluk niet verwijderd terwijl dat wel had gemoeten. “Een menselijke fout. Dat is niet goed, maar we hadden een half uur de tijd om de code online te zetten.”

Inmiddels zijn de gegevens verwijderd en de makers roepen mensen op die de informatie eraf hebben gehaald, hier niets mee te doen.

Dit weekend is er een zogenoemde online ‘appathon’, waarbij de ontwikkelaars van zeven mogelijke corona-apps hun product presenteren. De app moet helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ontwikkeling corona-app gaat te snel

Cyberexpert Brenno de Winter zei zaterdag tegen Hart van Nederland dat de ontwikkeling van de corona-apps een dodelijke cocktail is. “Men gaat te snel. Men wil te veel. Men weet eigenlijk niet precies wat ze willen. Die eisen worden continu aangepast.”

Lees meer: Cyberexpert: ‘Ontwikkeling corona-apps is dodelijke cocktail’

Ook stelde De Winter dat een aantal apps die zijn gepresenteerd tijdens de zogenoemde ‘appathon’ tijdens een voorselectie afgewezen waren door een groep experts, onder wie De Winter zelf. “Er is een totaal chaotisch proces doorlopen. Bizar dat apps uiteindelijk wel op de lijst terechtkomen, als je iets afwijst in een selectieprocedure. Het ministerie zegt: ‘We luisteren naar de experts.’ En dan doen ze het niet.”

ANP