Gezondheid

Cyberexpert: 'Ontwikkeling corona-apps is dodelijke cocktail voor ieder succesvol ICT-project'

Ondanks kritiek die een aantal IT-experts heeft op de selectie van de zogenaamde corona-apps, zijn er zaterdag zeven apps gepresenteerd tijdens de zogenoemde ‘appathon’. De app moet het bron- en contactonderzoek van de GGD makkelijker maken.

Blijf via ons liveblog op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus.

Het ministerie van Volksgezondheid had experts uit verschillende vakgebieden gevraagd om de voorstellen voor de apps te bekijken. Afgelopen donderdag kwamen zij bijeen.

De negen IT-specialisten die gisteren in een brief kritiek uitten op de selectieprocedure waren daarbij. Volgens de experts, die er op een “rommelige dag” over meedachten, zijn er apps op de eindlijst beland die door meerdere groepen expliciet waren afgekeurd en missen er voorstellen die juist wel kansrijk waren.

Dodelijke cocktail

Een van de critici is Brenno de Winter. “Er is een totaal chaotisch proces doorlopen. Bizar dat apps uiteindelijk wel op de lijst terechtkomen, als je iets afwijst in een selectieprocedure. Het ministerie zegt: ‘We luisteren naar de experts.’ En dan doen ze het niet.”

Zo lijkt het volgens De Winter alsof die fase van het proces niets heeft voorgesteld. “Daarnaast geeft het ministerie nu alle signalen af dat dit project aan het mislukken is. Men gaat te snel. Men wil te veel. Men weet eigenlijk niet precies wat ze willen. Die eisen worden continu aangepast. Dat is een dodelijke cocktail voor ieder succesvol ICT-project.”

Lees ook: Kabinet: gebruik van corona-app wordt niet verplicht

Het kabinet wil zo snel mogelijk twee werkende corona-apps lanceren in de strijd tegen COVID-19. Vorig weekend werden app-ontwikkelaars en bedrijven gevraagd voorstellen hierover in te dienen. Het gaat om twee apps: een contact-app die laat zien of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn, en één die het vervolgens makkelijker maakt om vanuit huis contact te houden met de dokter. De voorstellen die dit weekend tijdens de ‘appathon’ gepresenteerd, getest en verbeterd worden, betreffen de contact-app.

Volgens De Winter moet het ministerie met de voet van het gaspedaal. “We hebben geroepen: ‘Neem een stap terug, doe het minder gejaagd en doe het wat nauwkeuriger.’ Ga er niet een goed-nieuws-show van maken, waarbij je via een YouTubestream een goed nieuwsshow aan het presenteren bent.”

Twee tot drie kansrijke voorstellen

Er zijn volgens De Winter maar twee tot drie kansrijke voorstellen in de finale beland. Volgens hem waren meerdere experts kritisch. “Ik heb geen experts gesproken die wel positief waren. Sommige teams hadden alleen een idee, en volgende week moet het al draaien!” Er zijn vooral zorgen over de privacy. “De privacy is gewaarborgd, zegt de minister. Dat moet je wel hard kunnen maken”, vertelt de cyberexpert.

Dat apps door meerdere expertgroepen zijn afgewezen, kan kloppen, geeft het ministerie toe. Maar, zo stelt het ministerie, er waren negen van die teams en de plannen zijn door meerdere daarvan onder de loep genomen. Ieder plan dat de finale heeft gehaald, is door minstens één team voldoende bevonden.

Na het weekend wordt op basis van het expert- en publieksadvies en het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens bekend of en hoe de apps kunnen bijdragen aan het werk van de GGD en veilig en vertrouwd ingezet kunnen worden. “We hopen dat de Autoriteit Persoonsgegevens tot de conclusie komt dat men weer terug moet naar de tekentafel. Dit heeft de handtekening van een mislukt IT-project”, aldus de Winter.

ANP/redactie