Politiek

Dam stroomt vol voor onderwijsstaking: 'Ziek geworden door alle problemen'

In het hele land gaan leraren donderdag de straat op voor de grote onderwijsstaking. In Den Haag komen ze samen in het centrum, in Rotterdam lopen ze een mars naar De Kuip en in Amsterdam stroomt de Dam vol met boze leerkrachten.

Lees ook: Deze attracties zijn gratis of veel goedkoper tijdens de lerarenstaking

Honderden mensen zijn daar nu aanwezig, onder wie ook een leerkracht van een basisschool uit Harderwijk. Ze zegt niet te staken voor meer geld voor zichzelf, maar uit solidariteit met collega’s en uit zorg over het onderwijs in de toekomst.

Op de school van genoemde leerkracht gaat het normaliter nog wel, maar “bij ziekte zijn er geen invallers en moeten groepen worden opgesplitst of naar huis gestuurd.” Er dreigt volgens haar ook willekeur. “Of je goed of slecht onderwijs krijgt, hangt straks af van op welke school je zit en op welke manier ze het daar proberen te redden.”

‘Ziek door alle problemen’

Een leerkracht uit het speciaal onderwijs in Purmerend is zelfs ziek geworden van alle problemen: een jaar lang werkte hij slechts halve dagen. Hij klaagt over het contante geschuif met beschikbare leerkrachten en maakt zich “enorme zorgen”om de kwaliteit van het onderwijs.

Een leerkracht uit Bunschoten merkt dat het steeds moeilijker wordt om te werken met de groepen waarmee ze het meeste heeft: de kleintjes of juist de grotere kinderen. Leraren worden volgens haar ingezet waar ze nodig zijn. Zo staan ze veel minder voor klassen waar ze het beste tot hun recht komen.

De landelijke onderwijsstaking duurt twee dagen en vindt ook nog plaats op vrijdag. Veel scholen in het land zijn deze dagen dicht, maar er zijn ook scholen die open zijn. Vaak doordat leraren niet worden doorbetaald als ze gaan staken.

Rob van Ooijen, woordvoerder van de Algemene Vereniging Schoolleiders, zien dat ook schoolleiders zich steeds vaker laten horen. “Omdat zij de harde klappen van de onderwijscrisis opvangen, zoals het organiseren van vervangers en het voorkomen dat leraren overbelast raken. We willen de kwaliteit van ons onderwijs borgen, dan vraagt dat om meer investeringen van de politiek.”