Politiek

Deze attracties zijn gratis of veel goedkoper tijdens de aanstaande lerarenstaking

Tijdens de lerarenstaking van donderdag 30 en vrijdag 31 januari sluiten vele duizenden scholen de deuren. Attractieparken en musea proberen daar een slaatje uit te slaan en bieden tijdens de stakingsdagen hoge kortingen of gratis toegang aan scholieren en hun begeleiders.

Hieronder een overzicht van de kortingsacties:

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam biedt gratis toegang aan alle kinderen tot en met zeventien jaar en hun begeleiders. Bezoekers kunnen de historische haven van Amsterdam verkennen met behulp van virtual reality of een rondleiding volgen.

Het Wereldmuseum in Rotterdam is gratis voor kinderen tot en met achttien jaar. Begeleiding is verplicht voor kinderen onder de twaalf jaar. In de multiculturele ‘Superstraat’ kunnen de kinderen “ervaren hoe de buren in de Superstraat met elkaar en de wereld verbonden zijn”.

– In het Rotterdamse Theater Zuidplein wordt vrijdag het Juffenballet gespeeld. Volgens de organisatie is de voorstelling een pleidooi voor het belang van spelen en het verminderen van de prestatiedruk in het onderwijs. Toegang is vanaf zes jaar en kost 1 euro.

– Alle kinderen tot en met twaalf jaar kunnen gratis naar uitkijkpunt A’DAM LOOKOUT. Begeleiders betalen 2 euro voor een ticket. Ook de hoogste schommel van Europa is niet gratis, maar kost 5 euro.

– Scholieren tot en met achttien jaar mogen gratis naar de kunstinstallatie SKALAR in de Gashouder in de hoofdstad. SKALAR is ontworpen door lichtkunstenaar Christopher Bauder.

– Het Leidse wetenschapsmuseum Rijksmuseum Boerhaave is gratis voor kinderen en hun begeleiders tijdens de onderwijsstakingen. Te zien is onder andere ‘doe-tentoonstelling Schateiland’ en familietentoonstelling ‘Spelen met wiskunde’.

– Het Groninger Museum is gratis voor kinderen, plus een begeleider.

– In Haarlem is het Teylers Museum gratis voor kinderen tot en met zeventien jaar. Er wordt een extra workshop ‘Wonderlijke wereld vol dino’s’ georganiseerd.

Kasteel de Haar in Haarzuilens in de provincie Utrecht is gratis voor kinderen tot en met twaalf jaar. Zij mogen alleen met een begeleider naar binnen.

Eerdere actie

Begin november vorig jaar, tijdens de vorige lerarenstaking, speelden attractieparken en musea hier ook al handig in op de extra vrije dag met het bieden van kortingsacties en gratis entreekaarten. De leraren staakten toen voor “minder werkdruk, voldoende collega’s en een fatsoenlijk salaris”.

Lees ook: Leraren gaan opnieuw staken en nu zelfs twee dagen achter elkaar

Donderdag en vrijdag leggen leraren in het basis- en voortgezet onderwijs opnieuw het werk neer. Ze hopen het kabinet te kunnen bewegen om structureel extra geld voor het onderwijs vrij te maken. Minister Arie Slob van Onderwijs heeft eerder al aangegeven dat de leraren daar niet op hoeven te rekenen, maar dat staken mag.

ANP/Redactie