Gezondheid

Crisisexpert over coronamaatregelen: 'Alsof de brandweer met een tuinslang komt blussen'

Crisisexpert Gert-Jan Ludden is kritisch over de maatregelen die tot nu toe zijn genomen voor het coronavirus in Nederland. De persconferentie met premier Rutte vond Ludden dan ook onnodig. “Ik vind het een beperkte uitkomst van een crisisberaad en ik zie deze maatregelen slechts als een surrogaat oplossing.”

Ludden vindt dat een crisisberaad een overdreven benaming is voor wat er uiteindelijk is uitgekomen. “Voor de uitkomst had je geen crisisberaad voor hoeven houden. Ik denk dat we veel betere maatregelen kunnen treffen. Na deze persconferentie heb ik nog zoveel vragen die over zijn gebleven.”

Strengere controles

“Het voelt een beetje als een brandweerman die met een tuinslang het vuur staat te blussen. Doe bijvoorbeeld strengere controles op buitenlanders afkomstig uit risicogebieden. Net zoals de Vindicat-studenten een controle hebben moeten ondergaan. Daarnaast moet je ook kijken naar welke sectoren het virus zo diep inhakt en bedrijven financieel compenseren.”

Lees ook: Rutte roept op: ‘Stop met handen schudden om coronavirus’

Geen handen schudden werkt volgens Ludden dan ook niet. “Dat is een oplossing die je niet kunt controleren. Morgen staan acht miljoen mensen gewoon met elkaar weer handen te schudden”, zegt hij cynisch.