Gezondheid

Coronavirus zet streep door schoolreis naar Italië

Een groep leerlingen van het Dr. Nassau College in Assen gaat niet op uitwisseling naar Italië. Afgelopen weekend besloot de schoolleiding samen met de partnerscholen bij Rome dat een reis vanwege het coronavirus geen goed plan is. Daardoor blijven de 37 leerlingen en 5 begeleiders voorlopig thuis.

Lees ook: Ministerie waarschuwt Nederlanders die naar Italië gaan om coronavirus

Italië heeft last van een grote uitbraak van het coronavirus in het noorden van het land. Meerdere dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten en sportwedstrijden in een groot gebied werden afgelast. In totaal zes mensen overleefden de besmetting met het virus niet.

Negatief advies

Voor de scholieren uit Assen leek er geen vuiltje aan de lucht. ”Het gebied waar het coronavirus is uitgebroken ligt zo’n 600 kilometer van de regio Lazio af”, zegt bestuurder Marcel Klaverkamp van het Dr. Nassau College. ”We stonden in nauw contact met onze Italiaanse collega’s en die voorzagen ook geen problemen.”

Alles veranderde toen de Italiaanse overheid een negatief reisadvies uitgaf voor educatieve reizen. ”Om niet te gaan was dus eigenlijk geen besluit van ons, maar die van de Italiaanse overheid.”

Lees ook: Studente van Chinese afkomst met mes bewerkt na kritiek op corona-carnavalslied

Ouders reageerden begripvol op de annulering van de reis. Enkelen vroegen zich af wat de financiële gevolgen zijn. Dat probeert de schoolleiding uit te zoeken.

Traditie

Leerlingen van het Dr. Nassau College in Assen gaan al twaalf jaar naar Italië op uitwisseling. Elk jaar is er een ander thema dat besproken wordt met leeftijdgenoten. Dit jaar stond duurzaamheid op scholen op het programma.

Of de uitwisseling later nog wordt ingehaald is nog onduidelijk. Ook is onbekend of het geplande bezoek van Italiaanse leerlingen naar Nederland door kan gaan.