Politiek

LIVEBLOG | Coronavirus leidt tot hersenschade door overdreven immuunreactie

Het coronavirus is stilaan bezig met een comeback. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op, er komen steeds meer patiënten op de ic’s te liggen en voor diverse regio’s is risiconiveau 2 afgekondigd. Als het aantal besmettingen niet snel afneemt zijn extra preventiemaatregelen nodig om het virus in Nederland te beteugelen.

Lees hier het laatste nieuws over het coronavirus van zaterdag 26 september.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen: 2713
  • Aantal geregistreerde ziekenhuisopnames: 555
  • Aantal coronapatiënten op de ic: 122
  • Aantal sterfgevallen in het afgelopen etmaal: 38
  • Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Update 16:54 – KNVB ‘verrast’ door ‘laatste waarschuwing’ minister over voetbalsupporters

De KNVB heeft in een uitgebreide verklaring op de website verrast gereageerd op de dreigende woorden van Tamara van Ark, de minister van Medische Zorg en Sport. Van Ark zei in het AD dat er mogelijk zonder publiek gevoetbald gaat worden als supporters zich niet aan de regels houden. Ze deed dit naar aanleiding van gebeurtenissen vorige week in De Kuip en donderdagavond in Tilburg.

“Het zou onbegrijpelijk zijn als op basis van deze twee incidenten op ruim honderd wedstrijden een totale sector de nek om wordt gedraaid”, reageert Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB. Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, spreekt van “symboolpolitiek”.

Update 14:39 – Nu 555 coronapatiënten in ziekenhuis, acht meer dan vrijdag

Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is nu 555, meldt het landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 8 meer dan vrijdag. Van hen liggen er 433 niet op de intensive care. Op de ic liggen dus 122 patiënten en dat zijn er 6 meer dan de dag ervoor.

Op de ic’s liggen 600 mensen om een andere reden dan corona, 12 meer dan vrijdag. In de afgelopen 24 uur zijn er 9 klinische en 2 ic-patiënten verplaatst tussen de regio’s om de druk te spreiden.

“Het aantal opgenomen Covid-19-patiënten neemt verder toe. Van hen ligt 68 procent in de regio’s Amsterdam, Leiden – Den Haag, Rotterdam en Brabant. De grootste drukte wordt gezien in de kliniek, het overall aantal ic-patiënten is naar verhouding nog beperkter”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg LNAZ.

“Het LCPS gaat gezien de ontwikkeling ook in het weekend door met verspreiding van patiënten over het land. Gezien de toename van infecties en ziekenhuisopnames steunt de LNAZ de inzet op aanscherping van maatregelen.”

Update 14:25 – 2713 coronabesmettingen en 38 sterfgevallen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is iets minder dan op vrijdag, toen het aantal gevallen met 2777 meldingen toenam. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 17.000 mensen positief getest op het coronavirus.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 38. Dat is het hoogste aantal meldingen sinds 15 mei. Het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames steeg met 29. Op vrijdag meldde het RIVM 36 ziekenhuisopnames en 16 sterfgevallen. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.

Update 12:44 – Corona leidt tot hersenschade door overdreven immuunreactie

De zogenoemde Branders Zwemtocht in Schiedam, die zaterdagochtend begon, is al snel stilgelegd. Bij de start van de eerste groep zwemmers bleek dat een groot deel van de deelnemers zich niet aan de coronamaatregelen, zoals de 1,5 meter afstand, hield. Dat twitterde de gemeente.

De organisatie wist dit niet bij te sturen. In overleg met GGD en politie heeft burgemeester Cor Lamers besloten dat het onverantwoord was om het evenement verder te laten doorgaan.

De organisatie had wel allerlei maatregelen getroffen. Alleen deelnemers zonder klachten en met een geteste lichaamstemperatuur beneden de 38 graden, mochten het met hekken omheinde evenemententerrein betreden.

De Schiedamse Branders Zwemtocht kan normaliter over verschillende afstanden worden gezwommen in de wateren in en bij Schiedam. Met de tocht wordt geld opgehaald voor Spieren voor Spieren. Alle kaartjes waren voor alle afstanden uitverkocht, staat op de site van de organisatie van het zwemevenement.

Update 10:23 – Corona leidt tot hersenschade door overdreven immuunreactie

Nederlandse onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben ontdekt dat corona nog schadelijker is dan we al wisten: het tast namelijk ook de hersenen aan. De ziekte kan ertoe leiden dat het immuunsysteem in de hersenen op hol slaat. Het onderzoek is zaterdag gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet Microbe. Dat meldt Nieuwsuur.

Patholoog Paul van der Valk bestudeerde met zijn team uitvoerig de hersenen van elf patiënten die aan Covid-19 zijn overleden. Bij tien van hen zag hij dat de ziekte duidelijke sporen in de hersenen had achtergelaten. Er werden afweercellen (zogeheten T-lymfocyten) ontdekt die niet in de hersenen thuishoren.

Deze afwijkingen trof hij bij de overleden patiënten in de gehele hersenen en het ruggenmerg aan. “Dit zijn cellen die normaal gesproken uit de hersenen worden geweerd”, zegt Van der Valk. “Maar bij de Covid-19-patiënten zagen we dat ze de bloedbaan hadden verlaten en het hersenweefsel binnentraden. Dan weet ik als patholoog: hier is iets goed mis.”

Update 08:41 – Senioren willen strengere controle op naleving coronaregels

Veel senioren vinden dat het kabinet meer moet doen tegen het oplopen van het aantal coronabesmettingen. Dat zegt de ouderenorganisatie ANBO op basis van een eigen peiling onder ruim 5400 mensen vanaf 65 jaar. Ze willen een strengere controle op de naleving van de regels.

Zo vind een groot deel dat er beter gehandhaafd moet worden op de 1,5 meter afstand. Ook zijn zij een voorstander van mondkapjes in supermarkten en andere winkels. Iets minder dan de helft is bang voor de tweede golf.

Lees hier meer. 

Update 08:17 – Van Dissel: niet testbeleid maar ons gedrag is het probleem

RIVM-directeur Jaap van Dissel is het niet eens met de stelling dat het testbeleid in Nederland niet goed functioneert. Dat zegt hij in Trouw. Volgens Van Dissel is “ons gedrag de eerste verdediging tegen het coronavirus en niet het testbeleid.”

“We creëren problemen als we ons niet aan de anderhalve meter houden of bij ziekte toch de deur uit gaan. De intrinsieke motivatie van mensen moet je stimuleren. Dat is ingewikkeld. Een deel van de motivatie komt wel terug als je merkt in je omgeving dat Covid een reëel probleem is. In maart zeiden we al dat je met klachten thuis moest blijven. Nu we vaker testen kunnen we dat advies gerichter maken. Als het een gewone neusverkoudheid blijkt te zijn, hoef je niet in isolatie. Dat is de winst van het testen voor het individu”, aldus Van Dissel.

Volgens Van Dissel is Nederland nog niet terug bij af, zoals de situatie in maart was: “In maart waren we zoekende. Terwijl we nu de teststraten hebben – daar is natuurlijk een boel om te doen, maar uiteindelijk testen we daar een heleboel personen. We hebben de basis beter in beeld. Daardoor zie je dat het veel geleidelijker oploopt. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt nu ook, maar niet in dezelfde mate als eerder. Je wilt dat natuurlijk ook voor blijven. Het aantal mensen dat besmettelijk is, is naar schatting behoorlijk groot.”

Update 07:32 -Werkgevers pleiten voor strikte naleving coronaregels

Ondernemers, hun werknemers en hun klanten moeten alles doen om een tweede lockdown te voorkomen. Winkeliers, kappers, horecabazen en andere bedrijfseigenaren moeten zich weer strikt aan de coronaregels houden.

Die oproep doen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan alle leden en branches, meldt De Telegraaf “Omdat we merken dat de aandacht is verslapt, roepen we iedereen op hier opnieuw en zichtbaar aandacht aan te geven en de protocollen strikt na te leven”, schrijft VNO-voorzitter Ingrid Thijssen. “Ik doe een oproep aan mijn eigen achterban: doe zoveel mogelijk zelf om te voorkomen dat we weer in een lockdown terechtkomen”, zegt MKB-voorman Jacco Vonhof.

Het bedrijfsleven is bang dat het kabinet de economie weer op slot zet nu een tweede coronagolf is opgelaaid. VNO-NCW en MKB-Nederland beginnen zaterdag een campagne ’om de gedragsregels in acht te nemen en elkaar daar op aan te spreken’.