Politiek

Deze week extra coronamaatregelen vanwege oplopende cijfers

Vanwege het oplopende aantal positieve coronatests worden deze week nog extra regionale coronamaatregelen getroffen. Vrijdag zullen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge daar meer uitleg over geven.

Dat zegt minister Hugo de Jonge tegen Hart van Nederland na berichtgeving van RTL Nieuws. Met de regio’s waar de meeste positieve tests zijn wordt al dagenlang intensief overlegd. Het gaat vooral om de Randstad, maar ook in een studentenstad als Groningen zijn de afgelopen tijd veel mensen positief getest.

Maatregelen per regio

Over het soort coronamaatregelen waarmee de besmettingen moeten worden tegengegaan, wordt nog druk overlegd. Het kabinet heeft al aangegeven dat regionale stappen worden gezet als het coronavirus weer te veel oplaait. Omdat het om verschillende brandhaarden gaat, kunnen de stappen per regio verschillen. Op deze manier wil het kabinet voorkomen dat het hele land opnieuw in lockdown moet gaan.

Lees ook: Recordaantal positieve coronatests in één dag gemeld

Aan de maatregelen is een soort stoplicht-systeem gekoppeld, waardoor regio’s het label ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’ of ‘ernstig’ kunnen krijgen. Het is de bedoeling dat vanaf vrijdag op het corona-dashboard te zien is welke maatregelen voor welke regio gelden.

Woensdag hebben de meest betrokken ministers overleg gehad over het coronavirus. In de regel is dat overleg op dinsdag maar door Prinsjesdag is dat een dag later. Donderdag zit de premier de hele dag in de Tweede Kamer voor de algemene politieke beschouwingen over de kabinetsplannen voor 2021.

ANP