Gezondheid

Nederlandse passagiers op corona-cruiseschip mogen na dag vol onzekerheid toch niet van boord

Vanwege twee corona-gevallen mocht het Italiaanse cruiseschip Costa Luminosa eerder nergens aanmeren, maar donderdag is het dan toch aangekomen in de haven van het Franse Marseille. Eindelijk zouden de 121 Nederlandse opvarenden van boord mogen, waaronder ook Ton en Jetty van Beest uit Blaricum. Er stond zelfs al een vliegtuig klaar om ze naar Schiphol te vliegen. Maar aan het einde van de dag zitten zij nog steeds op het schip.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Op het schip met ruim 1420 opvarenden, werden twee passagiers positief getest op het coronavirus. Zij gingen daarom van boord in Puerto Rico. De kapitein van het schip heeft volgens persbureau Reuters donderdag laten weten dat sommige passagiers van boord mochten in Marseille. De rest zal dat pas doen in het Noord-Italiaanse Savona, waar de cruise vrijdag naartoe vaart.

Corona-brandhaard

Linda van Beest staat in nauw contact met haar ouders, die zich nog steeds op de Costa Luminosa bevinden. Om 12.00 uur stonden ze klaar, koffers gepakt, mondkapjes om. Na een dag vol onzekerheid hebben ze donderdagavond te horen gekregen dat ook zij pas in Savona voet aan wal mogen zetten. “Alleen de Amerikanen, Fransen en Canadezen zijn nu van boord. Ze gaan het schip gewoon de zee op sturen richting de corona-brandhaard van Europa. We worden wanhopig.”

Vader en moeder Van Beest moesten vanaf afgelopen zondag in hun hut blijven op het cruiseschip. Het echtpaar kreeg elke dag drie keer te eten en konden op het balkon een luchtje scheppen. Hun temperatuur werd ook regelmatig gecheckt.

Een bemanningslid van het schip heeft de opvarenden donderdagavond laten weten dat in Savona bussen klaarstaan. Die zouden de passagiers dan naar een nog niet bekend gemaakt vliegveld brengen.

Lees ook: Teruggehaalde Nederlanders komen aan op Schiphol

Reactie ambassadeur

De Nederlandse ambassadeur in Parijs, Pieter de Gooijer, zegt dat hij de situatie van de Nederlanders op de Costa Luminosa “op de voet” volgt en intensief contact heeft met de Franse autoriteiten en andere betrokkenen om duidelijkheid te verkrijgen.

Volgens de ambassadeur draagt Costa Cruises zorg voor een gecoördineerde repatriëring van alle passagiersleden, in samenspraak met de betrokken reisorganisaties. “Waar mogelijk ondersteunen wij hen daarbij. We adviseren u om nauw contact te onderhouden met uw reisorganisatie voor al uw vragen over uw terugkeer naar Nederland”, raadt hij de Nederlanders aan.

Foto: Ton van Beest
Tekst: Redactie/ANP