Gezondheid

'Groot concert Famke Louise gecanceld om #ikdoenietmeermee'

Zangeres en influencer heeft inmiddels het boetekleed aangetrokken na alle ophef om #ikdoenietmeermee, maar alsnog kost de controverse haar minimaal één optreden. Ze zou binnenkort optreden in het nieuwe SCALA theater in Utrecht, maar daar heeft de organisator een streep door gezet.

Dat schrijft AD, dat sprak met Huub van den Heuvel van Senf Theaterproducties, het bedrijf dat de programmering van het nieuwe theater verzorgt. “Met een artiest die zich op die manier over corona uit, willen wij niet geassocieerd worden”, aldus Van den Heuvel tegen de krant.

Genuanceerder

Navraag van Hart van Nederland leert dat het wat genuanceerder ligt en het niet per se aan haar uitspraken ligt. “Het theater SCALA is gebouwd juist om veel mensen toe te kunnen laten mét de coronaregels, zoals anderhalve meter afstand”, zegt een woordvoerder van Senf. “En we hebben toen met elkaar gezegd: artiesten die zich niet aan die regels willen houden kunnen hier ook niet optreden. Dat geldt voor elke artiest. Met de artiesten maken we ook afspraken om niet op te roepen die regels aan de laars te lappen tijdens het optreden. Dus niet gaan staan, of niet meezingen.”

Lees ook: Artiesten protesteren tegen coronaregels met hashtag #ikdoenietmeermee

Volgens Van den Heuvel hadden het theater en Famke Louise een wederzijdse optie voor het concert in de Jaarbeurs Utrecht. Het nieuwe theater biedt plaats aan maximaal 1040 mensen die coronaproof kunnen genieten van optredens.

#ikdoenietmeermee, of toch wel?

Maandag postten diverse artiesten, onder wie Famke Louise, een protestbericht waarin ze aangaven het niet eens te zijn met de coronamaatregelen van de overheid. De actie, getiteld #ikdoenietmeermee, kon rekenen op een stortvloed aan kritiek. Onder andere zorgpersoneel gaf aan woedend te zijn om de oproep.

Lees ook: Wat bedoelt Famke Louise met #ikdoenietmeermee? Kijkers Jinek snappen er maar weinig van

Dinsdagavond schoof Famke Louise aan bij Jinek om haar oproep verder uit te leggen. In het praatprogramma gaf ze al aan een andere invulling te geven aan de hashtag, ze had “respect voor corona” en wilde niet oproepen tot negeren van de regels. Woensdagavond verwijderde ze haar gewraakte Instagrampost, en postte een nieuwe verklaring waarin ze stelde de ernst in te zien van het doen van ongefundeerde uitspraken. “Ik wil mijn excuses aanbieden aan allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld en beloof beter mijn best te doen.”

View this post on Instagram

Nadat ik het filmpje met de # maandag gepost had, ben ik de ochtend daarop overladen met telefoontjes. De mainstream media koos mij als potentieel aanspreekpunt en daar bovenop kwam ook een breuk met mijn management die vorige week plaatsvond. Al met al, niet mijn beste dag. Dit alles heeft geleid tot het feit dat ik alleen en onvoorbereid bij Jinek aan tafel schoof. Niemand heeft mij iets verplicht, maar toch dacht ik het verschil te kunnen maken. Dat te hebben gezegd realiseer ik me de ernst van ongefundeerde uitspraken doen. Gisteren aan tafel was ik zenuwachtig en heb ik niet mijn verhaal kunnen doen zoals ik dat graag wilde. Ik ben geen wetenschapper, arts, viroloog of politicus en dat heb ik ook nooit beweerd. Het is nooit mijn intentie geweest om mensen aan te sporen om laconiek om te gaan met de maatregelen die getroffen zijn rondom het Coranavirus. Ik heb respect voor alle zorgmedewerkers en ik heb begrip voor allen die hiermee geconfronteerd worden op dagelijkse basis. De bedoeling bij Jinek was om een ander perspectief te bieden en toch een beetje het tegengeluid te kunnen geven. Ik ben een doorzetter en wilde dus daad bij het woord stellen door mijzelf kenbaar te maken op tv, wat ik niet had kunnen voorzien was de totale stilte en gebrek aan support om mij heen. Alhoewel ik dit niet heel verrassend vind, had ik wederom de situatie iets beter kunnen inschatten. Ik ben geen slachtoffer en wil daarom ook nu mijn verantwoordelijkheid dragen. Ik kondig daarom aan dat ik die video weghaal omdat ik niet meer achter die boodschap sta. Ik ga even een stap achteruit doen, reflecteren en op zoek naar een bijzonder, inspirerend iemand die gespecialiseerd is in pandemieën om mij te educaten over deze situatie en wellicht met mij het podium wil delen. Ik hoop dat jullie mij de ruimte gunnen te kunnen groeien. Ik wil mijn excuses aanbieden aan allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld en beloof beter mijn best te doen. Veel liefs, Famke Louise

A post shared by Famke Louise (@famkelouise_) on