112

Communicatienetwerk van politie blijkt vol storingen: 'Gevaarlijk voor agent en burger'

Het nieuwe communicatiesysteem van de politie, C2000, blijkt alles behalve stabiel. Het systeem is bijna vier weken geleden in gebruik genomen en inmiddels heeft politievakbond ACP al tientallen meldingen gekregen van uitvallende apparatuur, wegvallende verbindingen en onverstaanbare gesprekken met de meldkamer.

“Wij zien ons communicatienetwerk als verbinding voor de burger ‘als elke seconde telt’, laat Maarten Brink, voorzitter van de ACP Zeeland-West-Brabant in een persbericht weten. “Bovenal zijn onze verbindingen voor collega’s de life-line met de meldkamer. Daar moeten wij blind op kunnen vertrouwen.”

Volgens Brink kunnen agenten in de meldkamer op dit moment de veiligheid van hun collega’s op straat niet garanderen. Aan RTL Nieuws laat hij weten dat het al eens is voorgekomen dat politieagenten werden bedreigd met een mes, maar de meldkamer niet konden bereiken voor ondersteuning.

Zelf 112 bellen

Ook hebben agenten zelf 112 moeten bellen, omdat het systeem niet functioneerde. “Deze situatie is gevaarlijk voor politiemensen, maar ook voor de burger”, zegt Brink tegen de nieuwsorganisatie.

“Wij staan aan de vooravond van carnaval en willen ‘gewoon’ veilig ons werk doen”, besluit Brink.

Lees ook: Politie waarschuwt horecaondernemers voor vals geld tijdens carnaval

Minister Grapperhaus

Volgens minister Grapperhaus zijn er geen structurele problemen met C2000. Het zou gaan om aanloopproblemen. Hierbij kunnen er ook problemen ontstaan met sommige portofoons. Maar veruit het grootste deel van het systeem zou in orde zijn.

De minister heeft laten weten nog eens met de vakbonden te overleggen om te kijken waar de zwaartepunten zitten van de problemen.