112

Politie waarschuwt horecaondernemers voor vals geld tijdens carnaval

In het zuiden van het land staat het carnavalsweekend voor de deur. Traditiegetrouw zullen door carnavalsvierders de komende dagen in stampvolle kroegen weer de nodige biertjes worden afgetikt. Het risico van betalingen met vals geld ligt daarbij op de loer.

De politie waarschuwt horecaondernemers daarom de komende dagen extra alert te zijn. In de afgelopen weken werd op verschillende plekken geprobeerd te betalen met valse briefjes van 50 euro. Twee jongens van 15 en 16 jaar oud uit Maarssenbroek werden vorige week afgepakt nadat ze maaltijdbezorgers tientallen keren hadden opgelicht door te betalen met nepgeld.

Aziatische webshops

Het is niet bekend waar de biljetten precies vandaan komen, maar een korte zoektocht leert dat consumenten het ‘geld’ gemakkelijk kunnen bestellen in Aziatische webshops. Op AliExpress zijn verschillende eurobiljetten te bestellen. Sommigen zijn moeilijk van echt te onderscheiden. Een biljet kan al voor 1 euro op de kop worden getikt. Dat is inclusief gratis verzending naar Nederland.

Het betalen met en in het bezit hebben van vals geld is strafbaar. De hoogte van de straf hangt af van de hoeveelheid vals geld je in handen hebt.

Hoe herken je vals geld?

Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten om te controleren of je al dan niet in het bezit bent van vals geld. De Nederlandsche Bank heeft hiervoor vier herkenningspunten opgesteld:

  1. Watermerk: Houd het biljet tegen het licht. In het watermerk het gebouwtje en het getal 50 moeten verschijnen.
  2. Voelbare inkt: Voel aan het biljet. Bij een echt biljet zijn de ribbels aan de bovenkant, het grote getal 50 en de regel ©BCE ECB EZB EKT EKP voelbaar.
  3. Hologram: Kantel het biljet. Als het goed is verspringt het getal 50 van het gebouwtje naar het €-teken.
  4. Kleurveranderend cijfer: Bekijk de achterkant van het biljet en kantel deze opnieuw. De kleur van het cijfer 50 verandert van paars naar olijfgroen.