Politiek

Burgemeesters willen geen extra bevoegdheden om corona-maatregelen te handhaven

Burgemeesters hebben vooralsnog geen extra bevoegdheden nodig om de beperkende corona-maatregelen te kunnen handhaven. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandagavond na overleg met premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Vorige week kregen de burgemeesters extra bevoegdheden om op te treden. Dat gebeurde na een zonovergoten weekend waarin parken, bossen en stranden volliepen met dagjesmensen. Veel mensen hielden zich daarbij niet aan de regel om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

‘Positief effect’

De bevoegdheden om op te kunnen treden als mensen zich niet houden aan de corona-maatregelen werken volgens Bruls goed. De burgemeester van Nijmegen is voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio’s. “Het effect is hartstikke positief”, zei hij na de vergadering.

Lees ook: Geen lockdown, wel scherpere corona-maatregelen: boetes voor geen afstand houden

Meer bevoegdheden zijn dus niet nodig, aldus Bruls. “We hebben niet per se gevraagd om er nog meer maatregelen bij te doen.” Daarbij komt dat het draagvlak voor de huidige regels volgens hem heel groot is.

Het kabinet maakt dinsdagavond bekend dat de huidige maatregelen tegen het coronavirus ook na 6 april blijven gelden, melden bronnen in Den Haag. De burgemeesters zijn er klaar voor, benadrukt Bruls.

Redactie/ANP