Politiek

Burgemeester Halsema tijdens debat over drukbezochte demonstratie: 'Ik ben ten volle verantwoordelijk'

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam neemt de volle verantwoordelijkheid voor alle beslissingen rond de betoging op de Dam. Ze zei dat tijdens het raadsdebat over de antiracisme-demonstratie, vorige week maandag. “Ik ben ten volle verantwoordelijk en betreur het dat dit heeft kunnen gebeuren”, aldus Halsema in een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad. “De vragen die dit oproept ten aanzien van de driehoek en mij in het bijzonder zijn terecht.”

Op een verwijt van VVD-fractieleider Marianne Poot, dat de burgemeester “eerst de minister, toen de politie en nu de organisatie voor de bus heeft gegooid”, herhaalde Halsema: “Ik ben ten volle verantwoordelijk. Maar dat neemt niet weg dat ik voor de waarheidsvinding moet kunnen aangeven wat de beslissingen en adviezen zijn geweest op basis waarvan ik de besluiten heb genomen. Waarvoor ik verantwoordelijk ben.”

Pijnlijke beelden

Halsema benadrukte opnieuw dat de beelden van de vele actievoerders op de Dam pijnlijk waren om te zien. “Voor de mensen die de afgelopen maanden ziek zijn geweest en naasten hebben verloren, voor de mensen in de zorg die de afgelopen maanden keihard hebben gewerkt, voor ondernemers die ploeteren om het hoofd boven water te houden, voor degene die hun ouders in een verpleeghuis niet hebben kunnen bezoeken, voor de politie en handhavers die op de 1,5 meter moeten letten. En voor ieder ander die de afgelopen maanden opofferingen heeft gebracht vanwege het coronavirus.”

Lees ook: ‘Daverend’ applaus voor Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voor spoeddebat

Volgens de burgemeester zijn er tot nu toe nog geen besmettingen geconstateerd naar aanleiding van het protest. Ze roept iedereen met klachten op zich te laten testen.

Onafhankelijke onderzoeken

Halsema kondigde twee externe onafhankelijke onderzoeken aan. De inspectie Justitie en Veiligheid kijkt naar de wijze van vergaren van informatie door politie “waarbij antwoord wordt geprobeerd te geven op de vraag waarom de radar niet ver genoeg reikt en signalen niet zijn opgevangen”. Het tweede onderzoek richt zich op de wijze waarop besluitvorming onder Halsema’s leiding tot stand is gekomen en is verlopen.

ANP