Politiek

'Daverend' applaus voor Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voor spoeddebat

Tientallen, mogelijk honderden, mensen zijn van plan mee te doen aan een applausactie om burgemeester Femke Halsema van Amsterdam te steunen bij het spoeddebat in de gemeenteraad over de demonstratie tegen racisme vorige week maandag.

Hart van Nederland-verslaggever Pieter de Graag volgt het spoeddebat hier op de voet

“Iedereen weet dat ze aan de kant van het morele gelijk staat”, aldus organisator Jesse Heeringa op Facebook. “Femke Halsema is een visionair die het grotere geheel maar al te goed ziet en niet terugdeinst om haar functie op het spel te zetten door onverzettelijk voor een moreel goed te staan.”

Lees ook: Dag van de waarheid voor Amsterdamse burgemeester Femke Halsema

VolgensĀ Heeringa “moet elk raadslid weten dat wij Femke Halsema niet van plan zijn te laten gaan”. Het is de bedoeling dat de actievoerders voorafgaand aan het raadsdebat verzamelen op het plein voor het stadhuis “om Femke Halsema een daverend applaus te geven”. Tientallen mensen hebben al aangegeven dat te willen doen.

Spoeddebat met Halsema

Halsema van Amsterdam moet zich woensdag voor de gemeenteraad verantwoorden voor het niet beƫindigen van de demonstratie tegen racisme op de Dam op 1 juni. De organisatie van het protest, Halsema en de politie verwachtten 300 demonstranten, maar er kwamen maar duizenden mensen af op de demonstratie tegen racisme.

Hierdoor konden de betogers de verplichte anderhalve meter afstand niet bewaren. Toch brak Halsema het protest desondanks niet af omdat ze het protest “te belangrijk” vond en omdat ze bang was voor mogelijke onrust en rellen. Dat kwam haar op felle kritiek te staan, ook van landelijke politici.

Oppositiepartijen VVD en en Forum voor Democratie, samen goed voor 9 van de 45 zetels in de Amsterdamse gemeenteraad, hebben al aangekondigd een motie van wantrouwen in te dienen.

Redactie/ANP