Politiek

Burgemeester Dokkum mocht anti-pietdemonstratie niet verbieden

De burgemeester van Dokkum had de anti-Zwarte Pietdemonstratie tijdens de nationale sinterklaasintocht in 2017 niet mogen verbieden. Er had meer onderzoek moeten worden gedaan naar minder ingrijpende maatregelen dan een verbod, aldus de bestuursrechter.

Een groep demonstranten van Stichting Nederland Wordt Beter en Kick Out Zwarte Piet (KOZP) was november 2017 onderweg naar Dokkum om te demonstreren tegen Zwarte Piet, maar werd op de snelweg A7 tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. De burgemeester besloot daarop de demonstratie te annuleren uit vrees voor nog meer ongeregeldheden.

Lees ook: Jenny Douwes heeft geen spijt: ‘Ik ben blij dat het niet in Dokkum uit de hand is gelopen’

De Piet-voorstanders zijn bekend komen staan als blokkeerfriezen. Een aantal van hen is vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot taakstraffen tot 90 uur. Zes stapten naar de Hoge Raad om hun veroordeling in cassatie aan te vechten. Onder hen is ook Jenny Douwes, het boegbeeld van de actie.

Niet goed gekeken naar alternatieven

De rechter vindt dat er niet voldoende is bekeken of op een andere wijze de demonstratie toch kon doorgaan. “Om die reden heeft de rechtbank geoordeeld dat de demonstratie niet had mogen worden verboden”, aldus de uitspraak.

Voorman van KOZP Jerry Afriyie is tevreden met het besluit. ”Het is een bedroevend patroon dat de ene na de andere vreedzame demonstratie van KOZP ingeperkt of verboden wordt. Het is de zoveelste keer dat later door de rechtbank is besloten dat zo’n verbod onterecht was. Helaas komen die besluiten als mosterd na de maaltijd: de kans op demonstreren is dan al voorbij. Voor KOZP is het demonstreren op de dag van de nationale intocht, de dag waarop racisme tot nationaal feest verheven wordt, het belangrijkste. En juist op die dag wordt ons telkens dat recht en de vrijheid om te demonstreren ontnomen.”