Politiek

Minister: Nederlanders uit Wuhan na terugkeer niet meteen in quarantaine

Als er Nederlanders met een evacuatievlucht terugkomen uit de Chinese stad Wuhan, worden ze niet meteen in quarantaine geplaatst. “Het is eerst de vraag of ze ziekteverschijnselen laten zien. Als dat zo is kunnen ze naar een huisarts toe en zo nodig worden ze naar het ziekenhuis gebracht”, zegt minister Bruins voor Medische Zorg tegen Hart van Nederland.

In Wuhan zitten zo’n twintig Nederlanders. De stad geldt als het centrum van de uitbraak van het coronavirus en is zo goed als afgesloten voor de buitenwereld.

Lees ook: Nederlander in Wuhan twijfelt om naar huis te gaan: ‘Wij laten een familie achter’

Op dit moment overlegt het ministerie van Buitenlandse Zaken over het terughalen van de Nederlanders daar. Dat gebeurt in overleg met andere EU-landen, zoals bijvoorbeeld Frankrijk. Dat land haalt morgen al de eerste burgers terug met een vliegtuig.

Bruins zegt dat er wel naar maatregelen wordt gekeken voor als er ook Nederlanders terugkomen uit Wuhan. Ook daar wordt op dit moment over gesproken.

‘Virus wordt reëel risico’

De minister is gisteren en vandaag bijgepraat door deskundigen van het RIVM. Inmiddels is volgens hem duidelijk dat het coronavirus ook voor Nederland “een reëel risico wordt”. “Maar wanneer is niet duidelijk.” Op dit moment wordt gekeken welke ziekenhuizen met isolatiekamers als opvanglocaties kunnen dienen bij besmettingen.

Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Nederland moet alert blijven, zegt Bruins. Ook laat de minister controleren hoeveel mondkapjes, handschoenen en andere “persoonlijke beschermingsmiddelen” er klaarliggen, vooral voor zorgverleners buiten het ziekenhuis. Hij wil er zeker van zijn dat er genoeg voorhanden is als dat nodig mocht zijn.

Op Schiphol is extra informatie te zien op de borden, maar zijn verder geen speciale maatregelen genomen. Het uitdelen van mondkapjes heeft geen nut, vinden de deskundigen van het RIVM.

In China zijn inmiddels zeker 106 mensen aan het virus overleden. Dat hebben de Chinese autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Het aantal geïnfecteerden is wereldwijd toegenomen tot ruim 4.000. Het epicentrum van de uitbraak is de miljoenenstad Wuhan.

Lees ook: Man in Duitsland besmet met coronavirus, Nederland neemt maatregelen

Buiten China zijn er nu tientallen gevallen van besmetting bekend. Onder andere in de Verenigde Staten, Canada, Thailand, Australië, Zuid-Korea, Frankrijk en sinds dinsdag ook in Duitsland.