Politiek

Minister Bruins: Nederland gaat niet op slot om coronavirus

Dat nu ook een tweede persoon in Nederland besmet blijkt met het nieuwe coronavirus, betekent niet dat het land “op slot” gaat. Dat zegt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. “Wij zijn alert en nemen passende maatregelen, maar het leven gaat door.”

Lees ook: Tweede coronapatiënt in Nederland: vrouw uit Diemen

De minister zegt dat de overheid al langer wist dat het virus in aantocht was. “Dat hebben we steeds als een reëel risico bestempeld. Wij hebben ons goed voorbereid, maar het zou natuurlijk kunnen dat er meer patiënten bijkomen.”

De afgelopen dagen is het aantal testen opgelopen, zegt de minister. Daarnaast keren er nog veel Nederlanders terug uit de wintersportgebieden, waar het virus ook is opgedoken. Daarom bestaat de mogelijkheid dat de ziekte zich verder verspreid.

Speciaal informatienummer

Bruins zegt dat hij telefonisch contact heeft gehad met de patiënt uit Loon op Zand. “Hij zei dat hij zich meer zorgen maakt of zijn vrouw en kinderen dan over zichzelf. Hij voelde zich alleen nog wat slapjes”, zegt de minister.

Vrijdagmiddag wordt er een speciaal informatienummer geopend waar mensen terechtkunnen met vragen over het nieuwe coronavirus.

Volgens de bewindsman leven er veel vragen over de ziekte. Veel informatie is al te vinden op de website van de rijksoverheid, maar wie graag iemand aan de lijn wil krijgen kan in de loop van de middag terecht op het publieksinformatienummer 0800-1351.

ANP