Gezondheid

Jonge en kerngezonde broers Bram en Guus liggen nu op de ic met corona

Het nieuwe coronavirus treft een familie uit het Brabantse Beek en Donk hard. Eerst werd Bram ziek en kort daarna Guus. De broers liggen nu allebei op de intensive care.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Cathelijne komt net uit het ziekenhuis, vertelt ze aan Hart van Nederland. Daar heeft ze haar vriend Bram bezocht: een jonge man, vader van hun vijf maanden oude kindje en nu doodziek. Hij is besmet met het nieuwe coronavirus en wordt in een coma gehouden.

Ze waren half maart nog op het Spaanse eiland Tenerife. Toen leek er nog niets aan de hand. Er werd een hotel in quarantaine geplaatst nadat meerdere hotelgasten besmet bleken te zijn, maar daar zaten ze ver vandaan.

‘Twee kerngezonde broers’

Na hun vakantie ontwikkelt Cathelijne een lichte verkoudheid. Maar dan wordt Bram ziek. Zo ziek zelfs dat hij naar het ziekenhuis moet. Hij blijkt corona te hebben en belandt op de intensive care. “Het is heftig”, vertelt zijn vriendin.

Lees ook: Long- en hartpatiënt Annie (77) kreeg ook nog corona, maar mag alweer naar huis

De situatie wil nog amper bij haar bezinken. “Een nachtmerrie. Het is een ver-van-je-bed-show, je verwacht het niet. En nu in één gezin twee kerngezonde broers.” Broer Guus wordt kort na Bram namelijk ook ziek.

Eén uur per dag

Ook voor de ouders van Bram en Guus is het een nachtmerrie. Ze mogen hun zoons vanwege de risico’s niet bezoeken. Cathelijne mag iedere dag een uur bij haar vriend langsgaan. Daarna stuurt ze filmpjes door naar de ouders, want ook zij mogen elkaar niet zien. “Dat is zo erg, je wil elkaar steunen en omhelzen. Dat kan niet.”

“Bram kennende wil hij weten hoe dit kan”, denkt Cathelijne. Maar dat is van latere zorg, voor nu is het eerst zaak dat ze beiden genezen. Voor de artsen, die echt volgens haar alles doen wat ze kunnen, valt het ziekteverloop niet te voorspellen. “Ze willen niets liever dan zeggen dat het ergste is geweest, maar dat kunnen ze niet. Het kan alle kanten opgaan.”

Lees ook: Coronapatiënt Joël Borelli smeekt mensen binnen te blijven: ‘Dit virus is een sluipmoordenaar’

‘Volg de richtlijnen’

Cathelijne wil met haar verhaal Nederlanders waarschuwen. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat dit hen zou overkomen. Daarom drukt ze iedereen op het hart: volg de richtlijnen. “Ik denk dat mensen nog steeds niet inzien hoe ziek je ervan kan worden. Het gaat niet alleen om zwakkeren en ouderen. Iedereen kan ziek worden.”