112

Brandweer kan natuurbrand Deurnese Peel niet bedwingen, vuur laait verder op

De natuurbrand die woedt op de Deurnese Peel laat zich moeilijk beteugelen. De brandweer probeert het vuur met man en macht onder controle te krijgen, maar slaagt daar niet in.

Lees ook: Groot alarm door veenbrand in uitgedroogd natuurgebied Mariapeel

In de strijd tegen de vlammen zijn er delen van het veengebied doelbewust in brand gestoken, om het vuur zo een specifieke kant op te dirigeren. Dat plan mislukte helaas, het vuur laat zich, mede door harde wind, moeilijk sturen. Daarnaast kunnen brandweerwagens het gebied niet bereiken, brandweerlieden moeten te voet het gebied in met waterzakken.

“De brand verspreidt zich nog steeds met de wind mee”, laat een woordvoerder van de brandweer weten aan Hart van Nederland. “Het gebied dat afbrand wordt steeds groter.” Volgens de woordvoerder besloeg het afgebrande gebied gisteren zo’n tachtig voetbalvelden, maar is de grootte fors toegenomen. “We hebben geen exacte afmetingen, maar in ieder geval meer dan honderd hectare.”

Blushelikopters

Ook de luchtmacht helpt dinsdag wederom bij het blussen van de grote brand in de Deurnese Peel. Dinsdagochtend is een helikopter begonnen met het blussen vanuit de lucht, later komt daar nog een tweede Chinookhelikopter bij.

De helikopters kunnen in een keer 10.000 liter water uitstorten over de brandhaard. Inmiddels is meer dan 100 hectare land verwoest.

Bron: Redactie/ANP
Beeld: SQ Vision