112

Groot alarm door veenbrand in uitgedroogd natuurgebied Mariapeel

In natuurgebied Mariapeel bij het Brabantse Deurne woedt sinds 13.00 uur vanmiddag een grote veenbrand.

Dat melden regionale media. De brandweer is met twaalf bluswagens en zes watertanks bezig het vuur bij Mariapeel onder controle te krijgen. Ook krijgen ze ondersteuning van Limburgse collega’s.

Harde wind en droogte

Door de harde wind zijn de vlammen erg moeilijk te bestrijden, zegt een woordvoerder van de brandweer tegen het Eindhovens Dagblad. Zeker in combinatie met de aanhoudende droogte van de laatste tijd. Het gebied dat in brand staat, is volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio erg groot. Rookwolken zijn tot in de verre omtrek te zien.

NL Alert: blijf weg van Mariapeel

Er is een NL-Alert verzonden met het advies om ramen en deuren dicht te houden voor mensen die in de buurt van Mariapeel wonen. In het NL-Alert wordt ook verzocht om weg te blijven van het gebied, omdat de hulpdiensten alle toegangswegen nodig hebben. Enkele wegen zijn al afgesloten om de brandweer vrij baan te geven.

Bekijk ook: Nog nooit zo vroeg zo droog in Brabant

Tweede NL Alert

Inmiddels is er een tweede NL Alert uitgestuurd in een groter gebied rondom de brandhaard om zo meer mensen te waarschuwen. De boodschap is hetzelfde: houd deuren en ramen gesloten en blijf uit de buurt van de brand. De hulpdiensten hebben alle toegangswegen in de regio nodig om met hun materieel bij het vuur te komen. Ook wordt er gewaarschuwd dat de overlast wel eens langere tijd kan aanhouden.

Meer natuurbranden door droogte

Ondanks de natte winter die we achter de rug hebben, is het voor het derde achtereenvolgende jaar erg droog in ons land. Dat betekent dat we extra waakzaam moeten zijn, zeker op dagen dat het hard waait. Ook voor de komende dagen zal er nauwelijks tot geen regen vallen.

Beeld: SQ Vision