112

Brand geblust in zendmast bij Swifterbant

Opnieuw is er brand uitgebroken in een zendmast, deze keer in een bosgebied bij Swifterbant in Flevoland. De brandweer kon het vuur snel doven.

Het is nog niet duidelijk of het om brandstichting gaat. De politie doet onderzoek. Dit is al de twintigste keer dat er brand is bij een zendmast. De vorige branden werden aangestoken. Afgelopen weekend was er ook al een brandje in een zendmast in Waddinxveen. De brandweer vond hier aanwijzingen voor brandstichting.

‘Zorgelijk en onacceptabel’

De brandweer noemt het in brand steken van de zendmasten “zorgelijk en onacceptabel”. “De eventuele impact van de uitval van de zendmasten kan groot zijn. Het kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daardoor voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten.”

Lees ook: Anti-5G-Facebookers verheerlijken brandstichting zendmasten

De afgelopen dagen zijn twee verdachten opgepakt van eerdere brandstichtingen in zendmasten, één in Groningen en één in Dronten.

Geen 112-oproepen

Als masten uitvallen door brand kunnen geen 112-oproepen worden gedaan in het gebied, wat levensgevaarlijke gevolgen kan hebben. Ook kan het gebeuren dat hulpdiensten daardoor niet meer met elkaar kunnen communiceren.

Beeld: ETV Produkties