112

Grote brand legt compleet bedrijfspand Tilburg in de as

In een bedrijfspand in Tilburg is zondagavond een grote brand uitgebroken. Het vuur ontstond in een loods, waar verschillende spullen lagen opgeslagen. Van led-lampen tot cosmeticaproducten: alles lijkt verloren gegaan, vertellen ondernemers tegen Hart van Nederland.

De melding van de brand in de Kapitein Rondairestraat kwam rond 19.45 uur binnen. Het vuur woedde zo hevig dat er al snel werd opgeschaald naar ‘Grip 1’, wat betekent dat verschillende hulpdiensten moesten samenwerken. In totaal hebben volgens de veiligheidsregio 58 voertuigen uit verschillende korpsen geholpen om de vlammen te bestrijden.

Problemen met bluswater

Het vuur was lastig te bestrijden omdat de loods wordt omsloten door andere gebouwen. Daarom werden er ook een paar hoogwerkers ingezet. Vanwege problemen met de waterdruk moest een speciaal watertransport worden opgezet om bluswater te halen uit een kanaal in de omgeving.

Lees ook: Brand in vrachtwagens bij PostNL-distributiecentrum Amersfoort

Volgens de brandweer sloegen de vlammen middenin in de nacht naar buiten toen de lichtkoepels door de hitte sprongen. Hierdoor kwam er zuurstof het gebouw binnen waardoor het vuur verhevigde. Rond 3.30 uur was de brand onder controle, maar het nablussen gaat nog steeds door. Niemand is gewond geraakt. Door de hitte is de staalconstructie van het bedrijfspand ingezakt.

Cosmetica, dildo’s en oldtimers

In het bedrijfsverzamelgebouw zitten verschillende zaken. Ondernemers hebben zelf nog niet kunnen bekijken wat de schade aan hun zaak is. “Het is vrij heftig met de hitte”, vertelt ondernemer Tarik. Hij was zelf ook naar de vlammenzee gekomen. “Om twee uur ben ik maar weer naar huis gegaan.”

Tarik heeft een bedrijf in led-lampen. “Ik vrees voor de 60.000 lampen die er opgeslagen lagen”, zegt hij. Maandag werkt hij noodgedwongen vanuit een Van der Valk-hotel. Ook Ryan van Unique Design ziet het somber in. Volgens hem zaten er negen internetbedrijven in het getroffen pand.

“Ik heb mijn personeelslid verteld dat hij misschien wel op zoek moet naar een andere baan”, zegt de ondernemer. De schade is enorm. Volgens Ryan lag de loods vol, “van cosmetica tot aan dildo’s en condooms”. Uiteindelijk is het toch nog een flinke brand geworden, zegt hij tot slot.

In het gebouw staan ook meerdere Amerikaanse oldtimers uit de jaren vijftig en zestig. “Ik vermoedt dat de schade bij ons wel meevalt”, zegt de eigenaar. “Het gaat waarschijnlijk alleen om roet- en waterschade.”

tilburg

Tekst: Redactie/ANP
Beeld: FPMB / Hart van Nederland