Misdaad

'Ik loop hier alleen in een te stille stad', Brabant blijft massaal thuis na oproep premier

“Ik loop hier alleen in een te stille stad.” Wie dinsdag door de provincie Noord-Brabant loopt, waant zich in een hitnummer van Guus Meeuwis. Het is opmerkelijk rustig op straat. Veel Brabanders blijven thuis nadat de premier daar maandag toe opriep.

Mark Rutte roept Brabanders op de komende zeven dagen thuis te werken waar dat mogelijk is. Zo hoopt hij snelle verspreiding van het coronavirus in Brabant tegen te gaan. In die provincie zijn nu in totaal 134 mensen besmet met het virus. In heel Nederland zijn dat er 321.

Lees ook: Op de kaart: alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

Thuiswerken

Op sociale media laten veel Brabanders weten dat ze voorlopig thuiswerken. “Vandaag (en de rest van de week), net als alle Brabanders die dat kunnen, thuis werken”, schrijft Rene uit Eindhoven bijvoorbeeld. De Brabanders zijn creatief, zo doet Fleur Besters een geplande vergadering via Skype.

Maar niet iedereen vindt het thuiswerken even fijn. Rozemarijn uit Den Bosch bijvoorbeeld: “Hele dag in een stil huis, niet even sparren met collega’s, overal inbellen met niet werkende systemen. Geeft mij dan maar de kantoortuin.”

‘Brabant doet vandaag niet mee’

Op de Brabantse stations is het aanmerkelijk rustiger en ook op de wegen in de zuidelijke provincie is het dinsdagochtend een stuk minder druk dan normaal. Volgens de ANWB “doet Brabant vandaag niet mee”. Er staan wel een paar korte files, maar normaal is het zeker op een regenachtige dinsdag een stuk drukker.

Volgens premier Mark Rutte is niet de bedoeling dat ziekenhuispersoneel of leraren thuisblijven. De scholen moeten juist zoveel mogelijk open blijven. Rutte denkt vooral aan kantoorpersoneel en andere mensen die hun werk ook vanuit huis kunnen verrichten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadde Brabanders eerder al aan thuis te blijven als ze zich verkouden voelen, hoesten of koorts hebben. Dat advies blijft langer van kracht, in ieder geval tot volgende week maandag.

Lees ook: Dodental coronavirus in Nederland loopt op: vierde persoon overleden