Gezondheid

Juf Ellen gaat viral met boze corona-brief aan premier Rutte

Nederlanders moeten van het kabinet zoveel mogelijk thuiswerken vanwege het nieuwe coronavirus. Maar basisscholen, middelbare scholen en het mbo blijven vooralsnog gewoon open. Voor de Gelderse juf Ellen van Pernis kwam dat als een verrassing.

Premier Mark Rutte maakte donderdag op een persconferentie bekend dat scholen op dit moment nog openblijven. Jongeren horen niet tot een risicogroep en bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen gigantisch zijn als ouders noodgedwongen thuis moeten blijven, zo luidt het oordeel.

Lees ook: Gevolgen strenge maatregelen tegen coronavirus: geen colleges en minder treinen

Emotionele brief op Facebook

Ook juf Ellen volgde de persconferentie op de voet, vertelt ze aan Hart van Nederland. “We hebben met het hele team gekeken. Eerst was iedereen vrij rustig, maar toen het over het onderwijs ging kwam de verontwaardiging.”

Thuis schreef ze haar emoties van zich af op Facebook. Haar brief aan de premier  raakte een gevoelige snaar bij veel landgenoten, want al snel werd het bericht duizenden keren gedeeld.

‘Kinderen dragen het virus over’

“Ik kon u niet meteen schrijven, want ik moest eerst de tafels van mijn kleuters schoonmaken en mijn papierbak legen, die volzat met papieren zakdoekjes, want dat doet de schoonmaak helaas niet”, begint ze haar relaas.

En even verderop: “U zegt dat kinderen niet heel ziek worden. Dat is fijn, maar ze dragen het virus wel over. Op mijn collega wiens schoonmoeder door chemo geen weerstand heeft. Op die andere kleuter wiens moeder huisarts is, op onze partners en familie die in ziekenhuizen werken en/of komen.”

Juf Ellen wilde iets delen

Het succes van de brief noemt Ellen bizar. “Ik schrijf wel eens vaker iets, maar dit werd wel erg goed gelezen.” De juf had erg de behoefte om iets te delen, vertelt ze. “Rutte ziet het onderwijs volgens mij als een soort opvang voor kinderen. Maar bij ons staat toch de kwaliteit voorop.”

Zelf is ze gezond, dus maakt Ellen zich geen zorgen. “Maar zoals ik ook schrijf, iedereen heeft wel iemand in de omgeving met een slechte weerstand. Iemand met chemo, of ouderen.”

De juf snapt dat alles niet direct dichtgegooid kan worden. “Maar het lijkt er nu op dat de economie belangrijker is dan de volksgezondheid.”

Lees ook: Maatregelen tegen coronavirus: thuisblijven bij verkoudheid en evenementen afgelast