Lange files en overlast: dit moet je weten over het boerenprotest

Boeren protesteren woensdag opnieuw. Tientallen trekkers staan dinsdagavond al klaar, maar de meeste overlast wordt woensdag verwacht. Boeren rijden morgen niet over de snelweg, maar juist daardoor verwacht de ANWB veel verkeershinder. Dit moet je weten over het boerenprotest van morgen.

Verkeershinder

De politie heeft volgens een woordvoerster van Farmers Defence Force (FDF) besloten, dat de boeren over B-wegen moeten rijden en dus niet de snelwegen mogen gebruiken. Daar wil de boerenactiegroep zich aan houden. De politie begeleid het protest en zet op bepaalde plekken rotondes en kruispunten af. Volgens de actiegroep betekent dat, dat de verkeershinder nog groter kan zijn.

Bij eerdere protestacties van de boeren liep het verkeer in en rond Den Haag en op verschillende andere plaatsen in het land compleet vast. Mensen die in de stad moeten zijn, kunnen het best met de fiets of het openbaar vervoer komen. Dat zegt de gemeente. Auto’s, busjes en vrachtwagens die in het centrum moeten zijn, mogen daar gewoon komen. Er komen wel “flexibele afzettingen” bij het centrum “om te voorkomen dat zware voertuigen het centrum in rijden”.

Waarom ook alweer?

De boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Farmers Defence Force verwacht dat duizenden tractoren naar de Hofstad zullen rijden. Ook vissers (Sticnting Eendracht Maakt Kracht) doen mee aan het protest. Volgens de vissers komen zij ernstig in de knel door industrialisatie op zee met 22.500 windmolens en natuurorganisatie die daarbovenop met zeereservaten natuurcompensatie afdwingen.

Lees ook: FDF eist ‘sorry’ van minister Schouten wegens ‘onterechte behandeling’

FDF wil met ongeveer 7500 mensen demonstreren. Het protest is op de Koekamp, naast station Den Haag Centraal. Boeren kunnen hun tractoren parkeren op drie wegen in de buurt van het Malieveld. Er is nadrukkelijk opgeroepen om niet met de tractoren het Malieveld op te rijden.

Eerste boeren al in Den Haag

Dinsdagavond arriveerden de eerste boeren met hun trekker al in Den Haag. Enkele tientallen voertuigen hebben zich opgesteld bij de ingang van het Binnenhof, dat door de politie is afgesloten met een rood-wit lint en een politiewagen.

Lees ook: Farmers Defence Force wil eigen omroep beginnen

De politie zegt met de boeren in gesprek te zijn. Het is de bedoeling dat de boeren met hun tractoren weer vertrekken. “Er mogen hier normaal ook geen auto’s staan”, aldus een woordvoerster. De politie spreekt van een rustige sfeer.