Lifestyle & Entertainment

Farmers Defence Force wil eigen omroep beginnen

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil een eigen televisieomroep beginnen. Het idee is onder de leden geopperd en de stichting is een campagne gestart om de eerste 50.000 leden te werven. Dit is de eis van de Mediawet om zendtijd te kunnen bemachtigen.

De plannen staan echt nog in de kinderschoenen. Het idee van de zender of zendtijd is onder de leden geopperd en die waren erg positief. Het moet voor de burger en boeren vooral informatief zijn. ”Wij merken dat de media vaak te eenzijdig dingen belicht, wij willen laten zien hoe het echt zit. Het zou leuk zijn als we twee dagen kunnen vullen, maar het gaat puur om het verstrekken van informatie”, aldus Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force.

Mocht er nog zendtijd over zijn wil de actiegroep altijd nog kijken een feelgood-programma. ”John de Mol mag bellen als hij interesse heeft,” grapt Van Maanen.

Onderscheidend vermogen

Het opzetten van een nieuwe omroep heeft nog aardig wat voeten in de aarde. Om te beginnen moet je de status van aspirant-omroep bereiken. Daarvoor moet er aan de eis van minimaal 50.000 leden worden voldaan. Een lid moet zestien jaar of ouder zijn en in Nederland wonen. Bovendien dient er jaarlijks minimaal een bedrag van 5,72 euro voor lidmaatschap betaald te worden.

Naast het minimale aantal leden, moet een omroep ook van toegevoegde waarde zijn voor het huidige omroepbestel. Met andere woorden, gaat Farmers Defence Force programma’s maken die op dit moment niet door andere omroepen worden gemaakt of uitgezonden worden.

Daarnaast moeten ze een doelgroep bereiken waar andere omroepen zich niet of in onvoldoende mate op richten. De aspirant-omroep kan een erkenning krijgen waardoor ze mogen uitzenden bij een publieke omroep. Farmers Defence Force moet dan om de tafel met EO, VPRO, Omroep Max, NTR, NOS en samenwerkende omroepen KRO-NCRV, BNNVARA en AVROTROS.

De belangrijkste voorwaarden die de Mediawet aan een nieuwe omroepvereniging stelt zijn:

  • De omroep vertegenwoordigt een godsdienstige, maatschappelijke of geestelijke stroming in de samenleving.
  • Leden van de omroep moeten kunnen meepraten over programma’s en activiteiten
  • De omroep dient minimaal 150.000 betalende leden hebben
  • Leden van de omroep moeten minimaal zestien jaar zijn en in Nederland wonen
  • De omroep moet financieel gezond zijn en geen negatieve reserve hebben.
  • Leden van de omroep moeten minimaal 5,72 euro per jaar betalen om lid te worden en te blijven.

Huidig aanbod

De publieke omroep wordt op dit moment door acht landelijke omroepen gevormd: EO, VPRO, Omroep Max, NTR, NOS en samenwerkende omroepen KRO-NCRV, BNNVARA en AVROTROS. Als Farmers Defence Force hier ook bij wil, moet er na afloop van de erkenningsperiode van aspirant-omroep aan nieuwe eisen worden voldaan.