Politiek

Boerenactie zorgt voor kilometers lange file op A2, boeren langs A59 delen friet uit

Actievoerende boeren met trekkers zorgen maandag voor een file van ruim tien kilometer op de A2 richting Den Bosch. Rijkswaterstaat laat aan Hart van Nederland weten dat de boeren door de politie van de weg zijn gehaald omdat “het te gevaarlijk werd”.

Rijkswaterstaat laat weten dat de boeren waarschijnlijk onderweg zijn naar het distributiecentrum van de Albert Heijn. Ondertussen kunnen automobilisten langs de A59 een gratis frietje halen bij een andere groep protesterende boeren. Ze staan daar patat uit te delen onder hem mom: geen boeren, geen friet.

Lees ook: Boeren willen ook maandag weer actievoeren: aangiftes bij politiebureau Leiden

Actie

De boeren voeren al dagen actie omdat ze het onder andere niet eens zijn met het veevoerbeleid van minister Carola Schouten van Landbouw. Als het aan Schouten ligt moeten de boeren minder eiwit toevoegen aan het veevoer om zo de stikstofuitstoot te verminderen. De boeren vinden dit plan slecht voor hun dieren en noemen het zelfs dierenmishandeling.

Zondagavond kwamen honderden trekkers bijeen in Heerenveen om te demonstreren tegen de plannen van Schouten en omdat ze vinden dat supermarkten een betere prijs moeten betalen voor de boerenproducten. Mick Tinga van Farmers Defence Force laat weten dat er maandagavond weer plannen zijn om massaal de weg op te gaan. Waar ze gaan staan, en met hoeveel ze zullen zijn, wilde Tinga nog niet vertellen.

ANP/Redactie

Beeld: SQ Vision