Gezondheid

Met 'Red je Boeketje' geef je eenzame ouderen een bloemetje én steun je bloementelers

Een hartverwarmend initiatief voor alle ouderen die momenteel geen bezoek kunnen ontvangen van hun kinderen en kleinkinderen: koop een boeketje voor ze. Bovendien steun je daarmee de teler, die momenteel een stuk minder verkoopt.

Lees ook: Sierteeltsector luidt noodklok door gevolgen coronavirus

De bloemenhandel is een van de vele vakgebieden die door de coronacrisis wordt geraakt. Veilingorganisatie Royal FloraHolland luidde vorige week de noodklok en pleitte voor steunmaatregelen voor de sierteelt.

Red je boeketje

Sam Rohn heeft een bedrijf in pakketvervoer, en ging nadenken over hoe hij kon bijdragen. “Op de bloemenveiling worden nu grote hoeveelheden bloemen weggegooid. Dat is zonde. Ik wilde iets doen voor ouderen, toen kwam dit idee. Ik zette een berichtje in een Facebook-groep en de volgende ochtend had ik al 80 bestellingen. Het ging allemaal heel snel. Binnen 24 uur stond er een website.” De hulp komt van alle kanten. “Alle tussenpersonen doen het gratis of tegen kostprijs. Een bruidsfotograaf stuurde gratis beeld van trouwboeketten, iemand ontwierp het logo.”

Het idee is simpel. Om eenzaamheid tegen ouderen tegen te gaan, kun je online een boeketje bestellen. Dat kost 15 euro. “Daarvan komt ongeveer de helft bij de teler terecht. Dat is drie keer meer dan ze normaal verdienen. Nu zijn er 4500 telers in Nederland en we kunnen de problemen niet voor hen allemaal oplossen. Maar we werken er nu met 100 en alle beetjes helpen.”

Eenzaamheidsvirus

Woensdag worden de eerste boeketjes naar zorgtehuizen gebracht, vertelt Sam. “Ouderen zijn soms misschien wat minder handig met techniek. Skypen met je demente oma is lastig. Maar hiermee hopen we ze toch een beetje gelukkig te kunnen maken. Zoals onze koning zo mooi aangaf: het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.”

Foto: ANP