Sierteeltsector luidt noodklok door gevolgen coronavirus

De sierteeltsector wordt hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus. Directeur Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland luidt de noodklok over de teruglopende inkomsten en vindt dat er een noodfonds moet komen voor kwekers en handelaren.

“Zonder hulp van de overheid en banken gaan wij het niet redden”, zegt Van Schilfgaarde tegen Hart van Nederland over de huidige situatie van de sierteeltsector. “Het coronavirus heeft veel invloed op het koopgedrag van mensen.”

Op dit moment worden er heel weinig bloemen en planten gekocht in Nederland., maar daarnaast worden er geen bloemen meer geëxporteerd omdat de grenzen gesloten zijn.

Daling verkoop

Nederland exporteert meer dan 6 miljard bloemen en planten per jaar en in de Nederlandse consumptie is dat iets minder dan een miljard. Bijna 86 procent gaat dus de grens over, maar als de grenzen dicht zijn kunnen die niet geëxporteerd worden.

Van Schilfgaarde denkt dat de verkoop in Nederland is gedaald omdat mensen voornamelijk bezig zijn met voedsel inslaan. “Nederlanders zijn nu bezig met primaire levensbehoeften. In de supermarkten is het erg druk, maar in andere winkels is het veel minder druk. Mensen gaan ook niet zomaar een bloemetje kopen.”

Noodfonds

Om deze periode te overbruggen wil de directeur een noodfonds. Van Schilfgaarde is op dit moment aan het onderhandelen met banken en de overheid. “De exportsector voor sierteelt is heel belangrijk voor Nederland. We kunnen het ons echt niet veroorloven om deze sector onderuit te laten gaan door het coronavirus.”