Wel of geen spaarrente, Nederlanders sparen stug door

Het lijkt erop dat gewone spaarders eraan moeten geloven: nul procent rente op je spaarrekening. We balen ervan, maar laten ons spaargeld gewoon op de bank staan. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 3000 mensen.

Maandag werd bekend dat ABN Amro als eerste grote bank in Nederland het rentetarief verlaagt naar nul procent. Rijke spaarders die meer dan 2,5 miljoen euro op hun rekening hebben staan, moeten zelfs gaan betalen om te kunnen te sparen.

Lees ook: Het is zover: nul procent rente bij spaarrekening ABN Amro

‘Geen spaarrente kan niet’

Duidelijk is dat Nederlanders een rentepercentage van nul procent niet vinden kunnen. Bijna negen op de tien ondervraagden vindt dat er iets tegenover mag staan voor het feit dat we ons geld bij een bank stallen. Slechts 6 procent zegt er niet van te balen geen rente meer te ontvangen.

Maar hoeveel spaargeld heeft Nederland eigenlijk op de bank staan? Dat valt eigenlijk nog vies tegen. Bijna een op de vijf ondervraagden, 17 procent, spaart helemaal niet. 14 procent zegt tussen de 1000 en 5000 euro gespaard te hebben. En 15 procent zit er warmpjes bij: zij hebben 10.000 tot 50.000 euro aan spaargeld.

Lees ook: Wat moet je doen met je spaargeld als de spaarrente naar nul procent zakt?

Wat gaan we doen met al dat spaargeld als we er geen rente meer over ontvangen? Gewoon op de spaarrekening laten staan, zegt een meerderheid van 55 procent. Een op de vijf Nederlanders zegt op zoek te gaan naar een bank waar ze wel spaarrente krijgen.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.