Gezondheid

Oproep: meld bijwerkingen van medicijnen bij coronapatiënten

Bijwerkingen die coronapatiënten ondervinden van medicijnen moeten zo veel mogelijk worden gemeld. Het gaat zowel om medicijnen die worden gegeven vanwege de besmetting als andere geneesmiddelen die iemand slikt.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Op die manier hoopt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) meer kennis over bijwerkingen bij coronapatiënten te krijgen. “Voor de behandeling van coronapatiënten worden op dit moment verschillende bestaande medicijnen ingezet, zoals malariamiddelen en virusremmers”, legt het college uit.

‘Mogelijk andere bijwerkingen’

Het gaat dus om bestaande medicijnen die normaal gebruikt worden voor andere aandoeningen. “Ze zijn dus eerder onderzocht, getest en beoordeeld voor heel andere patiëntengroepen.” Dat geldt niet voor coronapatiënten. “Hierdoor kunnen deze medicijnen anders uitpakken bij coronapatiënten en andere bijwerkingen geven dan bekend”, aldus het CBG.

Meer kennis over de werking van deze medicijnen bij coronapatiënten en mogelijke nieuwe of andere bijwerkingen zijn dus erg belangrijk, aldus de organisatie. Patiënten en zorgverleners kunnen bijwerkingen melden bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb.

ANP