Opmerkelijk

Flinke stijging in verkoop speciaalbier door coronamaatregelen: 'Het loopt nu echt de spuigaten uit'

Speciaalbierwinkels zien na de aangekondigde maatregelen om het coronavirus verder in te dammen hun bestellingen flink omhoog gaan. Het lijkt erop dat mensen door de oproep om zoveel mogelijk sociale contacten te vermijden, massaal thuis hun biertje drinken in plaats van in de kroeg.

“We krijgen echt veel meer bestellingen”, laat Frank van bierwinkel Mr. Hop weten. “Vooral vandaag zien we een hele forse toename. Ik heb momenteel nog veertig bestellingen staan die er eigenlijk voor vanavond uit moeten, maar ik weet niet of ik dat ga halen. Het loopt de spuigaten uit.’

Lees ook: Wat heeft het coronavirus te maken met Corona bier?

De bierwinkel heeft zowel een fysieke winkel als een webshop. “Deze tijden leggen ons geen windeieren. Ook als we op een gegeven moment onze fysieke winkel moeten sluiten, verwacht ik totaal geen problemen. We kunnen prima leven van alleen de webshop en die blijft het wel doen.”

Aankopen worden uitgesteld

De speciaalbierwinkels doen het goed, maar dat is niet voor alle webwinkels het geval. Volgens Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, is er vooral een run op primaire levensbehoeften zoals eten, verzorging en medicijnen. Andere aankopen worden juist uitgesteld.

Nederlanders worden vanuit de overheid verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven. Zeker in Noord-Brabant wordt het openbare leven door de virusproblemen verstoord. Volgens Jongen heeft dat ook impact op de webwinkels.

Hij wijst onder meer op de levering van producten aan distributiecentra en de personeelsinzet voor de afhandeling van pakketten. Grotere drukte, verstoringen in de leveringsketen en mogelijk minder mensen die aan het werk mogen, kunnen voor problemen zorgen.

Supermarkten

Ondertussen neemt de druk op de websites van supermarktketens als Jumbo en Albert Heijn toe. Bij laatstgenoemde was het vrijdagochtend door grote drukte niet mogelijk om boodschappen te bestellen. Jumbo waarschuwt dat door de drukte maar een beperkt aantal bezorg- of ophaalmomenten beschikbaar is.

Lees ook: Heel Holland hamster, maar is dat nou nodig?