Politiek

Bewoners Tweebosbuurt door het dolle heen: 'Dit is een geschenk van God'

Bewoners van de Rotterdamse Tweebosbuurt zijn uitzinnig. Vestia mag de zeventien huurovereenkomsten niet beëindigen. En dus mag de laatste groep oorspronkelijke bewoners blijven.

De bewoners zijn door het dolle heen. “Ik geloof er niet in, maar dit is een geschenk van God”, aldus Edwin. “Dit hadden we niet durven dromen.” Ook zijn vriendin Miriam kan het niet geloven. Ze kan alleen maar gillen.

De uitspraak van de rechter komt onverwacht. Eigenlijk had de groep bewoners het al opgegeven. Dat de rechter nu toch hun kant kiest, kunnen ze haast niet geloven.

Stoppen met inpakken

Ook Grarda Pelger is enorm opgelucht. Ze werd geboren in de buurt en woont al 73 jaar in hetzelfde huis. Verhuizen uit de Tweebosbuurt zou voor haar een afscheid betekenen van een plek waar ze al 80 jaar woont. “Ik kan het niet geloven, mijn hart!”, zegt ze opgelucht. “Ik was al een beetje aan het inpakken, maar ik kan gewoon stoppen. Ik kan het niet bevatten, ik ben zo blij.”

“Ik heb altijd gezegd dat ik honderd wilde worden, maar niet als ik zou moeten verhuizen”, vertelt Grarda. “Nu is het heel anders, ik kan het weer aan nu ik kan blijven.”

Tekst gaat verder onder de video

Sloop gerechtvaardigd

Volgens Vestia zijn de sociale huurwoningen verouderd en is sloop gerechtvaardigd. In de Tweebosbuurt worden 535 woningen gesloopt (en een aantal gerenoveerd), waarvan 130 sociale huurwoningen terugkomen. Zodra de eerste bewoner van zo’n woning verhuist of overlijdt, mag de woningcorporatie deze sociale huurwoning verkopen. Uit de buurt zijn inmiddels al honderden mensen verhuisd maar zo’n 100 weigerden te vertrekken. Uiteindelijk daagde Vestia bijna 70 bewoners voor de rechter.

Lees ook: Buurt komt massaal naar rechtbank om Grarda (80) te steunen

Er moeten in 2030 19.400 minder sociale koop- en huurwoningen in de regio staan. De gemeente wil meer midden- en hoge inkomens. Om die reden moeten 16.600 sociale woningen uit Rotterdam verdwijnen. In Rotterdam is 69 procent van de totale woningvoorraad sociaal (214.751 van 310.300 woningen in totaal in 2017).

Rotterdam heeft de sloop van het aantal sociale huurwoningen inmiddels teruggebracht naar 12.000. Lage inkomens moeten zelfs buiten Rotterdam gaan wonen. Met plaatsen om de stad heen is afgesproken dat zij zorgen voor voldoende sociale huurwoningen.