Opmerkelijk

Buurt komt massaal naar rechtbank om Grarda (80) in haar strijd tegen Vestia te steunen

De 80-jarige Grarda Pelger kon de druk nauwelijks aan, maar deed woensdagmiddag wel haar zegje voor de Rotterdamse rechtbank. Ze weigert te verhuizen uit de Tweebosbuurt, waar ze al haar hele leven woont. Woningcorporatie Vestia wil honderden huizen slopen en sleept 50 bewoners één voor één voor de rechter om hen te dwingen te vertrekken.

“Er is niks aan de hand, met die hele woning niet.” De hoogbejaarde Grarda woont al 73 jaar in haar huis in de Tweebosbuurt en snapt niet waarom ze weg moet. “Een woonblok, in 1987 nieuw opgeleverd. Dat gaan ze slopen en dan bieden ze mijn een huis van 43 vierkante meter aan. Het is te krom voor woorden,” zegt ze vandaag in de rechtbank.

Tweebosbuurt symbool voor andere volksbuurten

De Rotterdamse Tweebosbuurt staat symbool voor vele volksbuurtjes die moeten verdwijnen. Vestia wil 535 sociale huurwoningen slopen, maar er komen er maar 130 voor terug. Volgens de bewoners zijn hun huizen in goede staat en is hun buurt fijn om te wonen.

Lees ook: Rechter over de Tweebosbuurt: Vestia mag slopen

“De mensen die hier wonen, willen hier graag blijven,” zegt bewoner Mustapha Eaisaouiyne. “Dat snappen sommige mensen niet. Het zijn tussen aanhalingstekens oude woningen in een relatief slechte wijk. Maar de mensen kiezen er bewust voor om in deze wijk te gaan wonen.”

Buurt komt met spandoeken naar de rechtbank

Honderd bewoners weigeren te vertrekken. Ze steunen elkaar, ook vandaag bij de rechtbank. Met spandoeken zitten bewoners in de rechtszaal. “Om een hart onder de riem te steken,” vertelt bewoner Edwin Dobber. “Want wij willen ze absoluut niet weg, die mensen die nu voor de rechtbank moeten.”

Buurt komt massaal naar rechtbank om Grarda (80) in haar strijd tegen Vestia te steunen

Vestia noemt de vernieuwing van de Tweebosbuurt noodzakelijk. “De woningen zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Niets doen leidt naar verwachting tot problemen in de wijk en een verslechterd imago.” De gemeente steunt de woningbouwcorporatie omdat daardoor ook andere mensen de kans krijgen op een woning. “Waar de huidige Tweebosbuurt enkel voor lagere inkomens plek biedt, is er straks ook aanbod voor mensen met midden- en hogere inkomens.”

Lees ook: Grarda uit Tweebosbuurt wordt na 73 jaar uit huis gezet: ‘Ik hoop dat ik niet meer wakker word’

“Ze moeten eruit vanwege te lage inkomens,” zegt Joop, de zoon van Grarda. “En als er dan inderdaad sprake is van een wijk met lage inkomens en slechte omstandigheden, moet je daar wat aan doen. Je moet geen mensen deporteren.”

Aan het eind van de dag in de rechtszaal hoopt Grarda dat haar betoog iets heeft opgeleverd. “Heel je jeugd en je liefde en je leed, ik heb er de oorlog meegemaakt. In de oorlog is er van alles gebombardeerd, Vestia gooit dit ook nog plat.”