Opmerkelijk

Grarda uit Tweebosbuurt wordt na 73 jaar uit huis gezet: 'Ik hoop dat ik niet meer wakker word'

De 80-jarige Grarda Pelger uit de Rotterdamse Tweebosbuurt is ten einde raad. De wijk waarin ze woont wordt gesloopt, maar door de grote woningnood kan ze geen nieuw huis vinden. “Dit gun je niemand.”

Woningcorporatie Vestia heeft vanwege de sloop van Grarda’s huis een rechtszaak aangespannen. Daarmee hoopt de verhuurder haar uit haar huis te kunnen zetten. De rechtszaak staat voor eind november gepland, maar het wordt Grarda nu al teveel. “Mijn kleindochters zeggen: oma je wordt honderd, maar als ik ‘s avonds naar bed ga, hoop ik dat ik niet meer wakker word.”

Lees ook: Drukbezochte rechtszaak Vestia tegen buurtbewoners: ‘Tweebos is een voorbeeldbuurt’

De dame op leeftijd zegt ook honderd te willen worden, maar niet op deze manier. “Als je tachtig bent wil je een rustig leven, maar dat krijg je niet. Dit gun je niemand.”

Meer hoge inkomens in de Tweebosbuurt

Woningcorporatie Vestia en de gemeente Rotterdam gaan volgend jaar 535 woningen in de Rotterdamse Tweebosbuurt slopen omdat ze verouderd zijn. Er komen 130 sociale huurwoningen voor terug.

Daarnaast moeten er meer midden- en hoge inkomens in de wijk komen. Maar de woningnood is hoog: de afgelopen jaren is het aantal sociale huurwoningen in Rotterdam fors afgenomen. En de gemeente wil dat er in 2030 bijna 17.000 minder sociale huurwoningen minder zijn.

Lees ook: ‘Vestia loopt gewoon de boel te bedriegen!’

Grarda woont al haar hele leven in de Tweebosbuurt en 73 jaar in hetzelfde huis. Vorig jaar zomer viel een brief op de mat waarin sloop van haar woning werd aangekondigd. Dat verbaasde haar omdat zij haar huis vier jaar geleden nog heeft opgeknapt. Ze weigert dan ook te verhuizen.

Toch is ze onlangs naar een huis gaan kijken dat werd aangeboden door de woningcorporatie. Het was een klein huis dat twee keer zo veel kostte als wat ze nu aan huur betaalt. Bovendien kon ze er alleen met de trap komen. Onbetaalbaar en onbereikbaar dus.

Veertig kilometer verderop

Woningcorporatie Vestia heeft afgelopen dinsdag een brief gestuurd aan bewoners van de Tweebosbuurt waarin gezegd wordt dat het zoekgebied voor woningzoekenden wordt uitgebreid naar de regio Rotterdam. Dit omdat er in de stad niet genoeg sociale huurwoningen beschikbaar zijn.

Dat betekent dat bewoners zo’n vijftien kilometer verderop in Hoogvliet terechtkomen. Maar ook Hellevoetsluis wordt genoemd, wat veertig kilometer rijden van Rotterdam ligt.

Lees ook: Rechter over de Tweebosbuurt: Vestia mag slopen

Tientallen bewoners weigeren te vertrekken: zij wonen al 35 of vijftig jaar, soms zelfs tachtig jaar in de wijk. In september bepaalde de rechter dat de sloop gewoon doorgaat en dat per 1 januari de bewoners verhuisd moeten zijn. De sloop staat gepland voor komend voorjaar.

Deurwaarder of ME

Ook Edwin Dobber, die samen met zijn vriendin Miriam en hun 13-jarige zoontje Damien in de Tweebosbuurt woont, weigert te verhuizen. Zijn moeder woont om de hoek in dezelfde buurt en Damien is vaak bij zijn oma te vinden.

Edwin is onlangs gaan kijken bij een aangeboden woning, maar ook voor hem is de conclusie: kleiner en duurder. En niet eens in zijn eigen wijk.

Hij is boos en noemt het “bevolkingspolitiek” waar zij de dupe van zijn. “Vestia zit in de schulden en daar moeten wij voor boeten.” Hij zal niet vertrekken, al moet de deurwaarder of de ME er aan te pas komen: “Ik ben op Zuid geboren en ik wil hier blijven. Wij zijn niet bang, wij willen echt niet weg.”