Politiek

'Belastingdienstmedewerkers hoorden met tranen in hun ogen onze verhalen aan'

“Het was heel indrukwekkend.” Dat zei premier Mark Rutte na een bijeenkomst in Rijswijk met enkele honderden ouders die de dupe werden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. De vele persoonlijke verhalen hebben de premier geraakt. Ook minister van Financiën Wopke Hoekstra was aanwezig bij het gesprek.

Sommige verhalen waren zo heftig, dat volgens Rutte “geen normaal mens het droog zou houden”. Tot dusver vond de premier de MH17-ramp en het gaswinningsdrama in Groningen “de twee grote onderwerpen” waar hij sinds zijn aantreden mee te maken kreeg. “Dit begint wel in de buurt te komen.”

Tevreden gevoel

Ook voor de vele gedupeerde ouders was het een beladen avond. “Meneer Rutte en meneer Hoekstra toonden echt wel berouw en waren meelevend. Ze hebben ook aangegeven tijd vrij te maken voor alle ouders die hen persoonlijk nog willen spreken,” zegt Kristel na afloop van de bijeenkomst tegen Hart van Nederland. “In dat opzicht heb ik toch wel een tevreden gevoel eraan over gehouden.”

Lees ook: Premier en minister door het stof voor ouders toeslagenaffaire

De aanwezige ouders zijn vooral blij dat er eindelijk naar hen wordt geluisterd. “Ze hebben ook beloofd dat we binnen twee weken door de Belastingdienst zelf worden teruggebeld over vragen die we nu neerleggen”, vertelt Patricia. “Dus voor nu zie ik het positief in. We zijn goed ontvangen.”

Te emotioneel

Rutte en Hoekstra hadden de intentie om de verhalen van alle ouders persoonlijk aan te horen tijdens de bijeenkomst, maar daar was te weinig te tijd voor. “De verhalen waren te emotioneel om halverwege het gesprek af te kappen, waardoor het allemaal wat langer duurde.”

Menselijke kant

“Tijdens het tafelgesprek hebben Belastingdienst-medewerkers onze verhalen allemaal aangehoord en opgeschreven. Met tranen in hun ogen zaten ze onze verhalen aan te horen, en die waren ook best wel heftig”, zegt Kristel. “De Belastingdienst heeft ook de minder menselijke kant aan ons laten zien. Maar hier lieten ze toch echt wel de menselijke kant zien.”

De bijeenkomst heeft volgens Rutte duidelijk gemaakt wat er moet gebeuren om het goed te maken met alle getroffen ouders. Die klus kan nog wel dit hele jaar duren. “Het heeft geen zin om de indruk te wekken dat het heel veel sneller kan. Het moet ook zo zorgvuldig mogelijk.”