Misdaad

Belaagde pedo-activist Nelson: 'Pijnlijk dat mensen vrije woord niet respecteren'

Na een veelbesproken televisie-interview verzamelden kijkers zich donderdagavond bij het huis van pedo-activist Nelson Maatman. Hij zei in het interview dat kinderen van 2 à 3 jaar oud “ontwikkeld genoeg” zijn om te bepalen of ze seks willen hebben.

Lees ook: ‘Meeste pedofielen zijn geen kindermisbruikers’

Kijkers reageerden woest en wilden de activist confronteren met zijn uitspraken. Eén van hen riep via sociale media andere mensen op om in actie te komen. De politie moest ingrijpen. “Ik voel me bedreigd en ik word ook bedreigd”, zegt Nelson in een reactie tegen Hart van Nederland.

Hij doet een beroep op de vrijheid van meningsuiting. “Ik vind het pijnlijk dat we in Nederland het vrije woord niet meer respecteren. Ik dacht dat dat één van onze belangrijkste waarden was in Nederland”, aldus Nelson. Hij wil een politieke partij oprichten “met een breed programma over vrijheid van meningsuiting en voor het zelfbeschikkingsrecht voor iedereen.”

‘Pedofielenpartij’

Dat laatste houdt onder andere in dat jonge kinderen zelf mogen bepalen of ze seksueel contact willen. Daarom wordt de partij ook wel een ‘pedofielenpartij’ genoemd. “Dat zijn we ook”, zegt Nelson. “Maar we zijn meer dan dat. Wij willen vanuit het democratische systeem in de Tweede Kamer komen en daar verder het debat aangaan.”

De pedo-activist snapt niet waarom mensen boos op hem zijn. “Dat mensen misschien geschokt zijn, daar wil ik nog wel inkomen. Maar dat ze agressief zijn, daar kan ik nul begrip voor opbrengen.”

Lees ook: Pedo uit Lelystad thuis belaagd na tv-uitzending NPO

De politie houdt Nelson’s woning de komende tijd extra in de gaten. “Er zijn passende maatregelen genomen”, zegt ook Nelson. “Ik zou niet in het rijtje van Pim Fortuyn en Theo van Gogh terecht willen komen, maar daar ben ik ook niet bang voor.”

Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden van de VVD vindt dat Nelson misbruik maakt van de vrijheid van meningsuiting. Het kabinet werkt aan wetgeving om het onmogelijk te maken om een politieke partij of een stichting op te richten ‘die handelingen aanbevelen die bij wet verboden zijn’.

Bewoners van de flat waarin Nelson woont, zijn inmiddels een petitie gestart om hem uit hun flat te krijgen.