Opmerkelijk

Begraafplaats geeft as van Linda's moeder mee aan onbekende man: 'Hij is spoorloos'

Na een emotionele tijd ging Linda van Beest vrijdagmiddag de as van haar overleden moeder ophalen bij de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. De as bleek echter te zijn weggegeven aan een onbekende man, die niet meer te bereiken is.

“We zijn in alle staten”, laat Linda weten. Ze wacht met haar familie al uren bij de begraafplaats, omdat men de man die de as van haar moeder heeft niet kan lokaliseren.

Lees ook: Nederlandse passagiers op corona-cruiseschip mogen na dag vol onzekerheid toch niet van boord

Linda’s moeder Jettie overleed in april aan de gevolgen van het coronavirus, dat ze opliep tijdens een cruisevakantie met haar echtgenoot.

Politie is op zoek

Hoe de man de as heeft kunnen meekrijgen, is een groot raadsel. “De man zou gezegd hebben dat hij iets kwam halen. Hij kreeg de as van mijn moeder. Hij heeft zich gelegitimeerd, maar blijkbaar is niet gecheckt of hij op de lijst stond.”

Zelfs de politie is nu ingeschakeld om de man op te sporen. “Op het adres dat bekend was, blijkt hij niet te wonen. De politie is nu het terrein aan het onderzoeken en op zoek naar een urn.”

‘Van mij hoeft het niet meer’

Het zou namelijk zomaar kunnen dat de as van Linda’s moeder is weggegooid of uitgestrooid. “Mijn vader heeft al gezegd: als de as niet meer terugkomt, dan hoeft het van mij ook niet meer.”

Linda is zelf ook boos, met name op de begraafplaats. “Bij de apotheek wordt drie keer gecheckt of het allemaal klopt. Hier wordt gewoon iets meegegeven. Dit kan gewoon niet. Dit is je ergste nachtmerrie.”

Signalement man

Om de man op te sporen deelt de familie een signalement. Het gaat om een blanke man die te voet is vertrokken van de Nieuwe Ooster begraafplaats. Hij zou een jaar of 50 zijn, een fors postuur hebben en ongeveer 1.90 meter lang zijn.

De man droeg een korte broek van joggingstof. Hij had een lichtgroen tasje bij zich met opdruk van de Nieuwe Ooster. Weet u wie deze man is, dan wordt geadviseerd om de politie te bellen zodat de as van Linda’s moeder terug kan worden gebracht.

Het tasje dat de man heeft meegekregen.

Linda, haar vader en andere familieleden blijven bij de begraafplaats wachten totdat ze meer duidelijkheid krijgen over de situatie.

Update 22:15 uur:

Linda laat aan Hart van Nederland weten dat de as van haar moeder terecht is. Dat hebben de familieleden te horen gekregen van de directeur van de begraafplaats. Verdere details ontbreken nog, maar ze laten weten enorm opgelucht te zijn.