Lifestyle & Entertainment

Bedreiger van prinses Amalia krijgt drie maanden cel en tbs

Ex-militair Wouter G. (32) is dinsdag door de rechter veroordeeld tot drie maanden cel en tbs met dwangverpleging voor het bedreigen van kroonprinses Amalia. Hij benaderde haar via Instagram en dreigde haar op Koningsdag op te zoeken.

Wouter G. stuurde de berichten in januari naar het Instagram-account van de 16-jarige prinses. Daarin zei hij onder andere haar te willen verkrachten. Ook dreigde hij Amalia te mishandelen. “En ik ga naar Koningsdag, dan wil ik met je op de foto, en knijp ik je hand fijn.” Er waren zelfs doodsbedreigingen.

Lees ook: Prinses Amalia met de dood bedreigd op Instagram door ex-militair

De prinses heeft die berichten gelezen en Wouter G. heeft bekend haar die teksten gestuurd te hebben, zo stelde de rechter dinsdag. De ex-militair zei echter dat hij niet wist dat hij de berichten naar het persoonlijke account van de kroonprinses stuurde. Maar op zijn computer zocht hij juist gericht naar haar account.

Obsessie voor koningshuis

De rechter concludeerde dat de man een obsessie voor het koningshuis heeft ontwikkeld en in het bijzonder voor prinses Amalia. Zo is hij begin 2016 in verwarde toestand gezien op het terrein van Villa Eikenhorst in Wassenaar waar de koninklijke familie toen woonde. Wouter G. vroeg toen naar de troonopvolgster.

Zijn dreigementen in januari waren concreet te noemen. Zo dreigde hij Amalia en een goede schoolvriend te doden, te mishandelen en de prinses te verkrachten. Ook probeerde hij een toneelvoorstelling te verzorgen bij de prinses op school en zei hij daarheen te gaan. “Een bedreiging die uitermate beangstigend moet zijn geweest”, aldus de rechter.

Lees ook: Prinses Amalia verdient vanaf haar 18e verjaardag flink als troonopvolger

De tbs wordt voor maximaal vier jaar opgelegd. Dwangverpleging is noodzakelijk omdat Wouter G. weigert medicatie in te nemen. De man lijdt aan schizofrenie en heeft gewelddadige denkbeelden. Eerdere behandelingen zorgden niet voor het gewenste resultaat. Tegen de bedreiger was tien maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Redactie/ANP