Bedjes en surfplanken vormen noodkreet van strandtenten langs kustlijn

Langs de gehele Nederlandse kust staat het in koeienletters geschreven: “Strandtenten in het NOW”. Met deze noodkreet willen badplaatsen en strandexploitanten aandacht vragen voor het gat in de NOW-regeling, waardoor veel strandpaviljoens nu al op het punt van omvallen staan.

De NOW-regeling is de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, waarop ondernemers in deze coronacrisis beroep kunnen doen. Maar strandtenten vallen tussen wal en schip. “Wij zijn seizoensbedrijven en onze loonsom in de wintermaanden, met amper personeel, ziet er heel anders uit dan die van februari en maart, wanneer er gemeten wordt”, vertelt André Triep van Strandclub WIJ in Den Haag. “Hierdoor krijgen wij als strandtenten slechts een minimale vergoeding. Dit terwijl wij net allemaal nieuw personeel hebben aangenomen.”

Strandbedjes en surfplanken

Het zomerse weekend dat net voorbij is en het zonnige Paasweekend dat voor ons ligt, maakt het extra pijnlijk. Daarom sluiten badplaatsen en strandexploitanten woensdag de handen ineen om een statement te maken. Gevormd met strandbedjes, surfplanken en een heleboel zand is langs de hele Nederlandse kustlijn een boodschap te lezen. Van Texel tot Zeeland, van Egmond aan Zee tot Scheveningen.

Lees ook: Adopteer een alpaca en help het dierenpark de coronacrisis door

“Het is een noodkreet, maar we willen ook laten zien dat de kuststeden elkaar steunen en alle Nederlanders een hart onder de riem steken: samen sterk. We hopen gauw met elkaar van het mooie weer te kunnen genieten”, besluit André Triep.

Beelden: Joost van der Burg & Barry van der Waart